Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



KATA és a KIVA kisvállalkozási adók

Kapcsolódó oldal:  



Fontos  
KATA

A kisvállalati adó (a KATA) szabályai 2020.

A nagy értékű, évi hárommillió forintot meghaladó üzleti kapcsolatok adózása sávossá válik. A sok kis összegű megbízásra továbbra is a havi ötvenezer forintos adót kell alkalmazni, a kevés nagy értékűnél viszont a hárommillió feletti részre életbe lép a negyvenszázalékos kulcs.


KIVA

A kisvállalati adó (a Kiva) szabályai 2020.

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az egymilliárd forintot. A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a jóváhagyott osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke 2020. január 1-jétől az adóalap 12 százaléka, amelynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

KATA


KIVA



KATA 2018 - 2019

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) évi 12 millió forint árbevételig lehet igénybe venni. A kisadózó (kata) bevételi nyilvántartások beküldésének határideje 2019. február 25.

A katás egyéni vállalkozók számára van egy speciális szabály: aki katás egyéni vállalkozót foglalkoztat, illetve tőle számlát fogad be, annak egymillió forint összegű számla vagy elért összeg esetén adatot kell szolgáltatnia az adóhivatalnak, és ugyanez vonatkozik a katás egyéni vállalkozóra is

KATA 2017-ban

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) 2017-től a 2016-évi 6 millió forinttal szemben évi 12 millió forint árbevételig lehet igénybe venni.


KIVA 2019-ben

Az adó mértéke 2018-tól az adóalap 13%-a.
Atlagos statisztikai állományi létszám maximum 50 fő.
Bevétel maximum 1 milliárd forint.

KIVA 2017-ben

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 2017-en a 2016 évi 16-ról 14 százalékra, 2018-ban pedig további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik. Ez jelentősen segíti majd azokat a kisvállalatokat, amelyeknél a bérköltség meghaladja a nyereséget.




A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) csak úgy maradhat az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, ha azt egyetlen nagy cég sem használja a munkaviszony alternatívájaként. (MTI)
(logsped)
2020.07.28.
Jövőre változik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. (MTI)
(logsped)
2020.06.25.
Ötezer cég jelentkezett be kivásként december 20-ig, és ez a szám még jelentősen nőhet. Jövőre ugyanis csökken az adó mértéke, ezért még inkább megéri a kisvállalati adót (kiva) választani. (MTI)
(logsped)
2019.12.23.
A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein. (MTI)
(logsped)
2019.12.04.
Júliustól 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része a kormány kezdeményezésére. (MTI)
2019.06.12.

2018 február 26-ig kell benyújtaniuk éves adóbevallásukat a kisadózó vállalkozásoknak, azaz a KATA szabályai szerint adózóknak. (M1)
(logsped)
2018.02.12.

2018-ban egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke. A választásban segít az NGM kiva-kalkulátora. (NGM)
(logsped)
2017.11.19.
A parlament elfogadta azokat az adó- és járulékszabály-módosításokat, amely alapján egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is. (MTI)
(logsped)
2016.12.12.
KATA és a KIVA kisvállalkozási adók 2013-ban

Megszavazta a parlament a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) és a kisvállalati adót (KIVA) a kisvállalkozásokat érintő új adózási formákat.

2013 januárjától két új, egyszerű adónem közül választhatnak a kisvállalkozások: az egyik a kisadózó vállalkozások tételes adója, a másik a kisvállalati adó.

Kisadózó vállalkozások tételes adója

Kik választhatják a tételes adót? Egyéni vállalkozóknak, egyéni cégeknek, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságoknak találták ki a tételes adót, míg a kft.-k nem választhatják. A törvény bizonyos tevékenységi körök esetében is korlátot épített be, így nem ad lehetőséget a biztosítási ügynöknek és a brókernek.

Először be kell jelentkezni a NAV-hoz, a bejelentést követő hónap első napjától már kisadózónak minősül a vállalkozás. A tételes adózókat nem kötelezik a számviteli törvény szerinti könyvelésre, adminisztrációjuk kifejezetten egyszerű lesz. A kisadózó ár- és egyéb bevétele azonban nem lehet több mint évi 6 millió forint. Eddig a határig kell a havi 50 ezer forint tételes adót megfizetni, 6 millió forint felett már 40 százalék a kötelezettség. Ha pedig a NAV-nál a negyedév utolsó napján több mint 100 ezer forintra rúg a tartozása, kizárják a kisadózók közül.

A vállalkozás havi 50 ezer forint, a mellékállású kisadózó 25 ezer forint tételes adót fizet és csak a bevételt kell nyilvántartani.

Iparűzésiadó-kötelezettségét is "egyszerűsítetten" fizetheti meg, ez évi 50 ezer forint.

A tételes adó kiváltja többek között a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást.

A főállású kisadózó biztosítottnak számít, munkanélküli ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja havi 81 ezer 300 forint.

A mellékállású kisadózónak viszont nem lesz biztosítási jogosultsága.

A parlament által elfogadott végső változat szerint a kisadózók számláit a vevők elszámolhatják költségként. De hogy a fiktív számlázást korlátozzák, úgy döntöttek: ha a kisadózó ugyanazon adóalany számára évi 1 millió forintot meghaladó összegben állít ki számlát, akkor mind a kisadózót, mind pedig a számlát befogadó céget adatszolgáltatásra kötelezi a NAV.

Kisvállalati adó

A másik lehetőséget, a kisvállalati adót azok a vállalkozások választhatják, amelyeknek a létszáma az előző adóévben nem haladta meg a 25-öt, bevétele pedig az 500 millió forintot.

Az adó alapja az előző évhez viszonyított eredmény növekedés és az összes bérköltség.

Az adó mértéke 16 százalék. (logsped)

2012.02.10.