Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kaposvári Keleti Ipari Park: elhelyezték az alapkövet

Kapcsolódó oldal:  Kaposvári Keleti Ipari Park: elhelyezték az alapkövet

Kaposvár Város Önkormányzata a Kaposvári Keleti Ipari Park infrastrukturális bővítését kezdte meg.

177 millió forintos fejlesztés valósul meg Kaposváron Európai Uniós támogatás igénybevételével: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Kaposvári Keleti Ipari Park infrastrukturális bővítését kezdte meg. A projekthez 68,5 millió forint uniós támogatást nyert el az önkormányzat. Az ez év őszére elkészülő beruházás vállalkozásoknak biztosít fejlődési lehetőséget, és munkahelyeket teremt. Az új létesítmény alapkövét kedden délelőtt rakták le.

Kaposvár a 2008 őszén kirobbanó gazdasági válságra válaszolva kidolgozta az azóta országos elismertséget kiváltó kaposvári modellt. Az elsődleges cél az volt, hogy az önkormányzat megakadályozza a tömeges munkanélküliséget, ezért nemhogy lemondta volna tervezett nagyberuházásait, inkább előre hozta azokat. Ma már nem kérdéses, hogy sikerült jó megoldást választani: tavaly év végéig 4600 munkahely megmentésében, illetve megteremtésében vállalt szerepet a város. Mindezt a vállalkozások közvetlen és közvetett támogatásával, terheinek csökkentésével érte el. Megrendeléseket nyújtott az építőiparnak, foglalkoztatási alappal járult hozzá a munkahelyek megőrzéséhez.

A szándék azóta sem változott, ezért Kaposvár a keleti ipari park bővítése mellett döntött. Ezért született meg – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és a terület kezelőjével, a Kaposvári Egyetemmel egyeztetve – az a döntés, hogy Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata bővíti az ipari park területét. A 15,843 hektárnyi földterület eddig mezőgazdasági művelés alatt állt, így mindenképpen szükségessé vált az infrastrukturális fejlesztés; megépülnek a területet határoló utak, kiépül a víz- és szennyvízvezeték.

A munkálatok elvégzése jelentős anyagi ráfordítást igényel, ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül „Az üzleti infrastruktúra fejlesztése” tárgykörben. A pályázat kedvező elbírálásának köszönhetően a projekt 68 598 000 Ft támogatást kap uniós forrásból. A projekt tervezője a Kapos Hidro Kft., kivitelezője a DUVIÉP 2000 Kft.

A munkálatok megkezdését jelképezendő Szita Károly polgármester úr, Varga József, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Vígh Sándor, a DUVIÉP 2000 Kft. ügyvezetője elhelyezték a létesítmény alapkövét az ipari park bővítésére kijelölt területen. Az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy az új iparterületet a későbbiekben integrálja a már meglévő ipari parkba, a címet pedig az egész területre kiterjeszti. Az önkormányzattal kötött szerződése alapján a Videoton Holding Zrt. végzi a betelepülő vállalkozások letelepedésének és K+F tevékenységének koordinálását.

- A pályázatunkban vállaltuk, hogy a beruházás minimum 50 új munkahelyet teremt és legalább hat vállalkozás költözhet be az új ipari parkba – ezek azok a szempontok, amelyek miatt a város számára mindenképpen kiemelt fontosságú ez a fejlesztés. Bízunk abban, hogy a park szomszédságában jelenleg még holdbéli tájként elterülő taszári reptér is bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe, és ugyanezt reméljük az M9-es autópályával kapcsolatban is, amelynek kaposvári szakasza régen elkészült. Mindenesetre ennek a projektnek a megvalósulása is azt bizonyítja, hogy Kaposvár gyorsít, nem lassít. Kaposvár több mint 10 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre néhány év alatt – hangsúlyozta Szita Károly polgármester.

Kaposvár idén befejezi a tavaly elkezdett beruházásait, és újakat is indít. Jelenleg is folyik az uszoda, a belváros, a Szivárvány Zeneház átépítése, a Sávház felújítása és a desedai kerékpárút építése. A napokban megkezdődött az új Kaposvári Nagypiac kivitelezése és az Együd Árpád Művelődési Központ nagyszabású átalakítása. A Keleti ipari park mostani bővítése a helyi gazdaság erősítését szolgálja, a Rippl-Rónai villa hamarosan megkezdődő felújítása pedig a kulturális turizmus piacán jelent óriási vonzerőt. (ÖS)

További információk:2010.04.07.