LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Szabad felhasználású jelzáloghitel

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Ingatlan  ->>>  Lakás  ->>>

Miért veszélyes a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzése szerint a hosszú távú kockázatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek milyen finanszírozási célt szolgálnak, s a háztartások rendelkeznek-e megfelelő fedezettel az adósság törlesztésére.

évek 100 százalék feletti bővülésétől, ám az állományt tekintve továbbra is igen jelentős növekedés - állapítja meg a Magyar Bankszövetség on-line hírlevelében publikált elemzés.

A magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyonának jelentős része saját tulajdonú ingatlanban testesül meg, ennek aránya nemzetközi viszonylatban is magasnak számít. Ebből a helyzetből logikusan adódik, hogy a háztartások finanszírozásának leginkább kedvelt formája a szabad felhasználású jelzáloghitel.

Az NBK szerint a lakosság hitelállománya tavaly úgy emelkedett, hogy azzal sem jövedelme, sem vagyona, de még fogyasztása sem tartott lépést. Ezt azzal támasztja alá, hogy a reálkeresetek 2007-ben az előző évhez képest 4,8 százalékkal csökkentek, miközben a háztartások fogyasztása is visszaesett 2,1 százalékkal. Ha pedig figyelmen kívül hagyjuk a közösségi és egyéb nonprofit forrású fogyasztás csökkenését, ezektől megtisztítva a lakosság fogyasztása mindössze 0,3 százalékkal csökkent.

A lakosság bruttó pénzügyi vagyona (23,9 ezer milliárd forint) 2007 végén 10 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban. A tartozások 8,1 ezer milliárd forintot tettek ki a tavalyi év végén, ami 20 százalékkal haladta meg az előző évi szintet - állapítja meg az elemzés. A 2007. évi bruttó pénzügyi vagyonnövekmény alapvetően a részvények, értékpapírok átértékeléséből adódott.

Az NBK szerint nem zárható ki, hogy a fenti hitelek egy része az egyszerűbb lebonyolítás miatt ténylegesen is lakáscélú volt, de a lakások értékesítésének piacán az elmúlt évben számottevő növekedés nem volt tapasztalható. Az adatok inkább arra engednek következtetni, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek alapvetően fogyasztási célú kiigazítást szolgáltak, s enélkül 2007-ben a lakossági fogyasztás várhatóan még jobban visszaesett volna. Ezt támasztja alá az is, hogy a keresetek sokkal erőteljesebben csökkentek a fogyasztásnál.

Amennyiben a jelenség nem állandósul, s nem egy öngerjesztő eladósodási spirálba fordul át, még pozitívnak is tekinthető, mert a lakosságnak ezáltal sikerült a megszorításokból adódó negatív hatásokat csökkenteni, ami a gazdaságra is biztosan pozitívan hatott - állapítja meg az elemzés.

Az NBK szakértői úgy vélik: sokkal jelentősebb hosszú távú kockázat a lakossági fizetőképesség megítélhetőségének kérdése. A tavalyi évben növekvő adósságállomány mellett nagyon jelentősen csökkentek a kimutatott reálkeresetek, ami a lakosság fizetőképességének romlását vetíti előre (ezt a bankok pénzügyi kimutatásai egyelőre ilyen mértékben nem igazolják vissza).

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb kockázat a bizonytalansági tényező, ami abból adódik, hogy ténylegesen nem ismert a lakossági hitelvevők "hitelterhelhetőségének határa" sem az adósságállomány, sem a jövedelem oldaláról. Amíg a teljes listás adósság-nyilvántartás meg nem valósul, addig erre nem is nagyon lesz esély - állapítja meg az elemzés. (hírszerző)
2008.04.17.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped