Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Ipari Park cím pályázat

Kapcsolódó oldal:  Az Ipari Park cím pályázat 2009 évi nyertesei

A 2009-ben "Ipari Park" cím elnyerésére vonatkozó pályázati kiírásra 12 pályázat érkezett be. A Bíráló Bizottság javaslata alapján Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 4 parknak, illetve pályázónak adományozott "Ipari Park" címet.

1. Budakalász Innovációs és Szolgáltató Park (Budakalász), illetve Budakalász Város Önkormányzata A Budakalász Innovációs és Szolgáltató Park alapvetően a 11. sz. főútvonalra épülve fekszik, közvetlen csatlakozással a megépülő M0-ás körgyűrű szakaszhoz, illetve a megépült Megyeri Hídhoz. A létesülő M0-ás körgyűrű szakaszhoz kapcsolódó, a 11-es főút keleti oldalán fekvő területeken többek között a Metro bevásárló központ és a Hermes áruház és bérlő vállalkozások működnek; míg a 11. sz. főútvonal nyugati oldalon működő szolgáltató övezet található, amelyen többek között a CIB Leasing-Gablini csoport, Merida Kft, az IFF-Dom Kft. és bérlő vállalkozások találhatóak.

A térség gazdasági fejlődésében fontos szerephez jut az egymással is határos ÉMI Szentendre Ipari Park, Pomázi Ipari Üzleti Park, valamint Budakalász Innovációs és Szolgáltató Park alkotta, potenciálisan kb. 160-180 ha területméretet képező ipari parki övezet.

A parkot Budakalász Város Önkormányzata működteti. Az Önkormányzat elsődleges fontosságúnak tartja, hogy a Budakalász Innovációs és Szolgáltató Park táji és építészeti tekintetben harmonikusan és igényesen illeszkedjen Budakalász település táji épített környezetéhez, a Duna parton kiépülő szabadidő gazdasági övezethez, a 11. sz. főút menti vállalkozói, ipari parki övezethez. Működtető társaság létrehozását tervezi, amelyet önkormányzati, illetve ipari parki szakértő cégek együttesen alkotnának.

2. Észak-hajdúsági Agrár-Iparipark (Hajdúnánás), illetve "TEDEJ" Agrártermelő és Szolgáltató Zrt.

Az agrár-iparipark létrehozásának célja, hogy a helyben előállított mezőgazdasági termékek feldolgozásához, működő tőkét-, szakmai befektetőket vonzó, kedvező gazdasági környezet alakuljon ki. A projekt keretében összefogó betelepült vállalkozások nagy szakmai gyakorlattal rendelkeznek és mintegy 5000 hektár jó minőségű, részben öntözött szántó területen gazdálkodnak jelentős állattenyésztéssel. A mezőgazdasági termékek, feldolgozás hiányában, tömegtermékként alacsony hozzáadott értéket képviselve kerülnek értékesítésre messze ki nem használva a bennük rejlő értékteremtő képességet.

Az agrár-iparipark alternatív energetikai beruházásoknak is helyt ad, melyek nagyrészt a mezőgazdaság hulladék anyagait hasznosítják. Az energetikai üzemek hulladék hője fűtési, szárítási célokra-, hulladékként keletkező végtermékei az állattenyésztésben frissen fogyasztható takarmányként, a növénytermesztésben talajjavító anyagként hasznosulnak. A melléktermékek kölcsönös felhasználása jelentősen csökkenti a termelési költségeket, ezzel vonzó gazdasági környezett teremtve működő tőke letelepedése számára.

A Tedej Zrt. 1949-ben alapított Hajdúnánási Állami Gazdaság jogutódja. 1993-ban alakult át részvénytársasággá, E hitel igénybevételével a gazdaság dolgozói és vezetői sikeresen privatizálták. Az Zrt. magánosítása során meg tudta tartani dolgozói létszámát, bővítette termelését és színesítette termékkörét. A társaság folyamatosan eredményesen gazdálkodik, átalakulása óta osztalékot nem fizetett, minden nyereségét tevékenysége fejlesztésére fordította. Saját vagyona az évek során 5 milliárd forint felé emelkedett.

3. FERIHEGY Ipari Park (Üllő), illetve FERIHEGY Környezetvédelmi és Innovációs Kft.

A projekt célja a Ferihegyi repülőtér közelében megfelelő területméretű környezetvédelmi és innovációs ipari park létesítése. Az ECO Ipari Park megszűnésével Ferihegy térségében jelenleg nem található olyan működő ipari park, mely képes lenne új termelő vállalkozások befogadására.

A repülőtér, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony vasútvonal közvetlen szomszédsága, a 4. sz. főút elkerülő szakasza és az M0 körgyűrű megépítése olyan közlekedési, környezeti adottságot jelent, amelyben egy ipari park mind gazdasági, logisztikai, turisztikai szempontból a térség továbbfejlődését eredményezheti.

A FERIHEGY Ipari Park a teljes infrastruktúra kiépítése mellett különösen a környezetvédelem területén tevékenykedő, betelepülő kis- és közepes vállalkozások számára nyújt üzleti és innovációs szolgáltatásokat. Ennek érdekében a park területén vállalkozói inkubátorház létesítését is tervezik. Az inkubátorház a kezdő vállalkozások támogatásán túl fel kívánja vállalni egy környezetvédelmi iparra szakosodott klaszter vezető szerepét is.

A Ferihegy Környezetvédelmi és Innovációs Kft. az ipari park működtetésére 2006 decemberében létrehozott projekt cég, fő tevékenysége műszaki kutatás-fejlesztés, innováció.

4. Miskolc Déli Ipari Park (Miskolc), illetve MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.

Miskolcon 1997-ben nyert címet a Diósgyőri (DIGÉP) Ipari Park (Miskolc), és sokáig a város egyetlen parkjaként működött. Ez a folyamat 2005-ben megváltozott, mivel MIP-Miskolci Ipari Park (Miskolc) névvel a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodási Zrt. „Ipari Park” címet nyert. A város további fejlesztése érdekében a Zrt. 2009-ben újabb pályázatot nyújtott be egy másik területre a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz. A pályázat kapcsán elnyerte erre a területre is az „Ipari Park” címet, így már három park szolgálja a város gazdasági fejlődést, melyből kettőt a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodási Zrt. működtet. A szervezetet a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt-n keresztül Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata irányítja. (Logsped)BR>
További információk:2009.11.09.