Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAz internetes vasúti jegyek QR-kódját, már okostelefonon is be lehet mutatni

Kapcsolódó oldal:  Az internetes vasúti jegyek QR-kódját, már okostelefonon is be lehet mutatni

Az interneten, otthoni nyomtatással vásárolt vasúti jegyek QR-kódját már nemcsak papír alapon lehet bemutatni a jegyvizsgálóknak, hanem akár a számítógépek, okostelefonok képernyőjén is.

A lehetőséggel egyelőre a pót- és helyjegyköteles (pl. InterCity) vonatok utasai élhetnek.

A MÁV-START az utasai számára egyre komfortosabb utazási és kényelmesebb, egyszerűbb jegyvásárlási körülményeket kíván teremteni a szolgáltatásai fejlesztésével. Az internetes jegyértékesítési rendszert folyamatosan bővíti a vasúttársaság az utasok visszajelzései és a lehetőségek alapján. A legújabb intézkedésnek köszönhetően azok, akik az online menetjegyváltás során az otthoni nyomtatást jelölik be, már választhatnak: nem kell feltétlenül kinyomtatniuk a www.mav-start.hu oldalon vásárolt jegyeket, hanem akár elektronikus formában is bemutathatják a vonaton a jegyvizsgálóknak.

Mindez azért lehetséges, mert az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható. Ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok (InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet) utazói élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót- és/vagy helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat – a papír alapú jegyhez hasonlóan – a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik.

A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására.

Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is.

A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – névre szólnak és adott vonatra érvényesek. A MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek.

Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják. Otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt.

A jegyértékesítés modernizálását a vasúttársaság kiemelt feladatának tekinti, és a jövőben is további intézkedésekkel – többek között – jegyértékesítő automaták telepítésével is folytatja. Az elektronikus formában is bemutatható vasúti jegyekről további tájékoztatás a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető (logsped)

További információk2012.12.16.