Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az ingatlan árveréseket ellenőrzik

Kapcsolódó oldal:  Az ingatlan árveréseket az állam ellenőrzi

Az állam a téli moratórium lejártával, április 15-től ellenőrzése alá vonja az ingatlan árveréseket, így azok kiszámíthatók lesznek, és tisztességes áron lehet csak eladni a megszorult adósok lakásait - jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

Kiss Péter 10 pontba foglalta össze az árverezés módosításait. A sorban az első az, hogy csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi intézmény árverezhet. Ehhez 50 millió forintos alaptőke, és megfelelő személyi feltételekkel rendelkező menedzsment is szükséges - ismertette a részleteket később Farkas Ádám. Sőt az 50 millió forint eredetét is igazolni kell, jelenleg ugyan is fellelhetetlen cégek is árvereznek.

Lakást árverezni csak az APEH elektronikus felületén lehet, és az árverezés időpontja 45-60 nappal követi annak bejelentését. A helyi önkormányzatot és az adóst pedig 30 nappal korábban kell értesíteni. A lakás értékbecslése nem lehet 6 hónapnál régebbi, az APEH pedig egybe veti az abban szereplő árat a saját adatbázisával. Kirívó értékkülönbözet esetén - annak megszűntéig - köteles felfüggeszteni az árverést.

Licitálni csak az ügyfélkapun keresztül lehet. A becsérték 70 százaléka alatt nem lehet lakást eladni, akkor újra indul a folyamat. Az önkormányzatoknak 60 milliárd forint kedvezményes hitel áll rendelkezésükre arra, hogy a bajba jutott adósok lakásait megvegyék, és bérbe adják a korábbi tulajdonosnak - mondta a miniszter.

Április 15-től már csak az új szabályok szerint lehet árverezni. (mfor)

2010.04.13.