Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Hulladéktörvény végrehajtási rendeletei 2013

Kapcsolódó oldal:  



Hulladéktörvény végrehajtási rendeletei 2013

A kormány hét rendeletbe foglalta a 2013 január elsején hatályba lépett hulladéktörvény végrehajtási szabályait, a szintén az év első napjától hatályos rendeletek a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben jelentek meg. (MTI)

A hulladékgazdálkodási közszolgáltató - az a cég, amely a lakosságtól elszállítja a szemetet - két különböző nagyságú kukát köteles felajánlani az ingatlan tulajdonosoknak. A kuka csak addig tartható közterületen, amíg ürítésre vár.

Nem forgalmazható olyan csomagolóanyag, amelyben a nehézfém koncentrációja meghaladja a 0,01 tömegszázalékot. Ez az előírás nem vonatkozik az ólomkristály csomagolószerre, továbbá arra a csomagolási célú üvegre, amely üvegcserépből készült, és a gyártás során nem adagoltak hozzá nehézfémet. A csekély mennyiségű csomagolószert leszámítva, a gyártó köteles visszavenni a csomagolóanyagot. A hulladékká vált csomagolóanyag 55 százalékát anyagában hasznosítani kell.

A forgalmazó is köteles visszavenni a csomagolóanyagot, amennyiben az üzlete legalább 500 négyzetméteres.

A gyártó nemcsak az általa forgalmazott, hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezéseket köteles átvenni, hanem a más gyártó termékeit is. Ekkor feltétel az, hogy a más gyártó berendezése jellegében és funkciójában azonos legyen az átvevőjével. A gyártó a forgalmazótól is köteles átvenni az annak felajánlott termékeket, továbbá az viseli a kezelés költségeit is. Idén az újrafeldolgozási arány a háztartási nagygépeknél 75, a kisgépeknél 50, míg az IT berendezéseknél 65 százalék.

Az autók gyártóinak, illetve forgalmazóinak minden új vagy használt autó eladásakor tájékoztatniuk kell a vevőt arról, hogy a kocsi hulladékká válása esetén hol, és milyen feltételekkel veszik azt át. Hulladéknak az a kocsi számít, amelyet vagy már kivontak a forgalomból, vagy pedig ki akarják vonni onnan.

A gyártónak, illetve a forgalmazónak olyan átvevő hálózatot kell kialakítania, amely bárhonnan maximum 50 kilométeres úttal elérhető. Az átvevőhely lehet az autókereskedő telephelye, de bontó, vagy erre szakosodott átvevőhely is. A kocsi szétszerelésére azonban csak bontó jogosult.

Ha a bontó hasznosítani tud alkatrészeket a kocsiból, akkor köteles a roncsért fizetni. A rendelet az árról mindössze annyit mond, hogy az piaci áron alapuljon.

A gyártó kötelessége az elemek és az akkumulátorok átvétele is. A gyártók speciális gyűjtőhelyeket kötelesek létesíteni, ezek sűrűsége a település lélekszámától függ. (logsped)BR>
További információk:



2013.01.03