Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A hotel piacon az élénkülő turizmus mellett sem nőttek a bevételek

Kapcsolódó oldal:  A hotel piacon az élénkülő turizmus mellett sem nőttek a bevételek

A magyar szállodapiac 2010 első felében is érezte még a gazdasági válság negatív hatásait, ám az évtizedes mélypontot jelentő 2009-es évhez képest érzékelhető volt némi javulás. A javuló statisztikák azonban nem jártak együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodásával, ami leginkább a csökkenő szobaárakra vezethető vissza. Az üdülési csekk népszerűsége töretlen maradt, és tucatnyi új, túlnyomórészt négycsillagos szálloda átadása is várható még idén - vont gyorsmérleget Balla Ákos, a Colliers International budapesti irodájának értékbecslési és piackutatási üzletág-igazgatója.

A vendégforgalom idei szerény növekedése kis mértékben javította a szállodák kihasználtságát: ez a mutató 39 százalékra nőtt az előző évi 38-hoz képest. Ezen belül az ötcsillagos szállodák kihasználtsága 53, míg a négycsillagosoké 44 százalékra emelkedett.

További pozitív fejleményként említhető, hogy a negatív előrejelzésekre rácáfolt az üdülési csekk, megadóztatása nem volt hatással a népszerűségére, továbbra is a belföldi turizmus motorjának számít. Az első öt hónapban több üdülési csekket vásároltak, mint az előző évben, és a felhasznált csekkek összege is nőtt.

"A jövőt tekintve, optimizmusra adhatnak okot a szektor számára az új kormány nyilatkozatai, melyek a turizmust, mint támogatandó ágazatot jelölik meg, amelynek nagy szerepe lehet új munkahelyek létrehozásában. Bár konkrét tervek még váratnak magukra, a szakma már többször jelezte, hogy például az iparágat érintő adókulcsok csökkentése indokolt lenne, mivel azok versenyhátrányt jelentenek az ország számára" - hívta fel a figyelmet Balla Ákos.

A fejlesztéseket tekintve is bizakodó a piac: idén eddig több új szálloda is átadásra került, Budapesten 820 új szobával növekedett a kínálat, míg az év hátralévő részében további 470 szoba átadása várható. Ezek többsége négycsillagos szálló lesz - 2008 óta a hotelek száma ebben a kategóriában 12-vel nőtt. A fővároson kívül többek között az idei Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsben, valamint Gárdonyban, Gyulán, Sopronban és Zamárdiban nyíltak illetve várhatóan nyílnak idén szállodák.

A Balaton nagy turisztikai potenciállal rendelkezik, többek között az SCD Group is mint a térség legnagyobb fejlesztője jó előkészítettségi fokon várja, hogy elkezdhesse nagyszabású fejlesztési terveit, amint a piaci környezet javulni kezd. A cég nemrég átvette a sármelléki Fly Balaton nemzetközi repülőtér üzemeltetését is, mely segíthet abban, hogy kiaknázza a tevékenységei közt rejlő szinergiákat. (logsped)

2010.07.15.