LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Bírság várhat a Horvátországba utazókra

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:   Utazás   

Súlyos bírság várhat a Horvátországba utazókra

A horvát idegenrendészeti törvény előírásai szerint a külföldieknek horvátországi beutazásukat követően 24 órán belül be kell jelentkezniük a rendőrségen, az egy-két napos mulasztás is pénzbírsággal jár - emlékezteti a Külügyminisztérium honlapja az utazókat a már évek óta érvényben lévő szabályozásra.A szervezett utazások résztvevőit vagy a kereskedelmi szálláshelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. Egy-két napos mulasztása esetén a szabálysértési bíróság pénzbüntetést róhat ki, amely minimum 500 kuna, valamint 120 kuna eljárási díj, továbbá 200 kuna tolmácsolási költség (összesen mintegy 30 ezer forint) lehet, hosszabb idejű mulasztás esetén pedig beutazási tilalmat is elrendelhet a külföldi ellen - olvasható a Horvátországra vonatkozó utazási információk között.

A szállásbejelentés elmulasztásával járó szabálysértési eljárásban a rendőrség vagy a turisztikai felügyelőség bevonja a külföldi útlevelét és feljelentést tesz a szabálysértési bíróságon. Az útlevelet csak a bírság kifizetése után szolgáltatja vissza a hatóság képviselője, a pénzbüntetést pedig kizárólag kunában és csekken lehet a postán befizetni.

Arra is érdemes odafigyelniük a Horvátországba utazóknak, hogy tilos a vadkempingezés, de a parkoló autókban vagy lakókocsikban sem éjszakázhatnak az utazók. Az idegenforgalmi felügyelőség munkatársai a turisztikailag frekventált területeken rendszeres ellenőrzést végeznek.

A Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy a horvátországi tartózkodáshoz a tervezettnél nagyobb anyagi fedezettel rendelkezzenek az utazók, mert a visszaúton is keletkezhetnek nem várt költségek. Ha a szabálysértő nem rendelkezik a bírság kifizetéséhez szükséges összeggel, postai gyorsátutalással érdemes az otthon tartózkodó családtagoktól, rokonoktól vagy barátoktól pénzt kérni, a külképviselet ugyanis ilyen esetekben nem biztosíthat konzuli kölcsönt.

A zágrábi magyar nagykövetség honlapján az elmúlt évek konzuli tapasztalatainak összefoglalója is megtalálható. A külképviselet arra hívja fel a figyelmet: a horvátországi magyar ingatlantulajdonosok körében kevésbé ismert, hogy nemcsak a fizetővendéglátás keretében fogadott vendégek után, hanem a barátok, ismerősök részére ingyenesen biztosított szállás miatt is idegenforgalmi bejelentési kötelezettség vonatkozik rájuk.

A közvetlen családtagokon, vagyis a szülőkön, testvéreken, gyermekeken kívül a barátok vendégül látása már kereskedelmi tevékenységnek minősül, s mivel a magyar ingatlantulajdonosok általában nem rendelkeznek vendéglátóipari tevékenységre vonatkozó engedéllyel, emiatt büntetésre számíthatnak. A horvát hatóságok az ellenőrzéseik nyomán feltárt, be nem jelentett esetek nagy száma miatt 2008-ban fokozzák az ellenőrzéseket - olvasható a zágrábi külképviselet internetes oldalán. (PB)
2008.06.23.
  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped