Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az Entry Point Central légi navigációs akadémia megnyítása

Kapcsolódó oldal:  GYSEV: vasút-korszerűsítés

Jelentősen gyorsulhat a közlekedés a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalon annak villamosítása után.

Csaknem félórával rövidült a vonatút Szombathely és Szentgotthárd között. A GYSEV ugyanis a Sopron - Szombathely szakasz után villamosította ezt a vonalat is.

A GYESEV vasúttársaság októberben vette át a MÁV-tól több nyugat-dunántúli vasútvonal működtetését. A 110 kilométeres Sopron-Szombathely-Szentgotthárd szakasz villamosítása azonban már 2006-ban megkezdődött. A közel ötvenmilliárd forintos beruházás révén lehetővé vált 60 helyett 120 kilométeres sebességgel közlekedni, így Szombathely és Szentgotthárd között 24 perccel rövidült a menetidő - mondta el az ünnepségen Dávid Ilona, a GYESEV vezérigazgatója.

"Már megvalósult a villamosvontatás, a központi forgalomirányítás, a felsővezeték távvezérlése, a biztonságról pedig a korszerű elektromos biztosító berendezés gondoskodik. Emellé autóbusz és gépkocsiparkolókat, kerékpártárolókat, modern utaskiszolgáló helyiséget építünk, a Volánnal közös utastájékoztatási rendszert, közös jegypénztárakat tervezünk" - mondta Dávid Ilona.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár avatóbeszédében kiemelte: a személyforgalom mellett a teherforgalomban is szerepet szánnak a villamosított vasúti közlekedésnek. "Nagyon jó lenne, hogy ha a következő ciklusban jól előkészített projektek alapján, brüsszeli jóváhagyással ezen a vonalon is majd ki tudnánk alakítani egy olyan észak-déli árufolyosót, ahol a 86-os útnak a közúti teherforgalmát, például, mérsékelni lehetne" - mondta a kormányzati tisztségviselő.

Az államtitkár hozzátette: mind tervezésben, mind kivitelezésben mintaprojektnek számít a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal villamosítása. (Kossuth Rádió)

2011.10.22.