Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  GIFT projekt: zöld árufuvarozási folyosók jönnek létre

Tíz délkelet-európai ország több mint egy tucat projektpartnerének részvételével Budapesten megtartották a Green Intermodal Freight Transport (GIFT) projekt zárókonferenciáját.

A szakemberek megállapították, hogy teljesültek a GIFT projekt célkitűzései: a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozása érdekében létrejött egy a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérkép, a program eredményesen népszerűsítette a fenntartható fuvarozási módokat, és ösztönözte a gazdaság szereplőit a zöld fuvarozási megoldások alkalmazására.BR>

A tanácskozáson megalakult a Nemzetközi Zöld Árufuvarozási Klaszter. Az együttműködés – amelyhez az elsők között csatlakozott a Rail Cargo Hungaria Zrt. – nyitva áll minden fuvarozó és szállítmányozó társaság előtt, amely ökológiai lábnyomának csökkentésére törekszik.

A zárókonferencián kezdeményezték a projektben résztvevő vállalatok, állami szervezetek, oktatási intézmények és civil szervezetek megállapodását a délkelet-európai zöld árufuvarozási folyosók fejlesztésének folytatásáról.

Javaslat hangzott el a projekt által életre hívott Green Observatory elnevezésű webes felület (www.greenobservatory.eu) hosszú távú fenntartásáról is. Az ide a IV., V. és VII. árufuvarozási korridoron árufuvarozási vagy szállítmányozási tevékenységet végző vállalatok által önkéntesen feltöltött adatok megmutatják a tevékenységük CO2-kibocsátásának mértékét. A program folyosónként, illetve országonként összesíti az adatokat, amit kormányzati és civil szervezetek környezetvédelmi tanulmányaik, intézkedéseik érdekében felhasználhatnak.

A tanácskozás résztvevői – a régió vasútvállalatainak, kikötőinek, közlekedési hatóságainak és egyetemeinek szakemberei – megállapították, hogy a két és fél évvel ezelőtt kezdődött program feltárta az árufuvarozás okozta környezetterhelés csökkentésének lehetőségeit a régióban. Az érintett országok képviselői elhatározták, hogy a projektzárást követően is fenntartják, illetve folytatják az együttműködés számos elemét.

A projektet az Európai Unió Délkelet-Európai Transznacionális Programja támogatja. A magyar partnerek költségvetéséhez Magyarország Kormánya 10% támogatást biztosít. A GIFT sikeres megvalósításán 10 országból dolgoztak a projekttagok. Magyarországot a Rail Cargo Hungaria Zrt., az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. képviseli.
(logsped)

2014.11.26.