Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija

Az IC+ kocsik, szerdától kezdve az ország több térségében szállítják az utasokat - jelentette be a vasúttársaság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tájékoztatás szerint az utasok elsőként a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc, Nyíregyháza IC vonalon találkozhatnak az új kocsikkal. Az IC+ prototípus kocsikat a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasútjármű javítási telephelye gyártotta, azok teljes egészében hazai fejlesztésűek.


Kép: Vörös Attila


A járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszereltek. A MÁV-Start IC+ kocsijainak kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járműgyártás - hangsúlyozza a közlemény.

A forgalomba helyezés alkalmából tartott ünnepségen Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára elmondta, hogy a két elkészült IC+ kocsi a magyar vasút reneszánszát jelképezi. A vasúti járműgyártás újjáélesztése Magyarország újraiparosításának egyik motorja lehet - tette hozzá.

A kocsikkal október 22-től találkozhatnak az utasok, a járművek ekkor kezdik utasforgalmi próbafutásukat. Október utolsó hétvégéjén mindkét jármű forgalomba áll, és - ahogy az ilyenkor előírás - 250 000 kilométeres belföldi utasforgalmi próbaüzemet teljesít. A próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat a várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során is felhasználja a vasúttársaság.
(logsped)

2014.10.21.