Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Forgalomba állhat a MÁV-START gyermekrajzokkal díszített mozdonya

Ünnepélyesen felavatták, így hamarosan forgalomba állhat a MÁV-START azon TRAXX mozdonya, amelyet a "Ha nagy leszek, vasutas leszek!" című gyermekrajzpályázat győztes alkotásai díszítenek.

A pályázatot holtversenyben megnyerő 9 éves, budapesti Haidekker Zsófia, illetve 12 éves, zagyvarékasi Farkas András rajzai alapján készült grafikák a jármű két oldalát ékesítik. A vasúttársaság 8-12 éveseket érintő, Európában szinte egyedülálló kezdeményezése nagy sikert aratott.

A 2015 őszén lebonyolított pályázatra a vártnál is többen jelentkeztek: több mint 500 gyermek küldött be - ceruzával, festékkel, tollal, filctollal, zsírkrétával készített - rajzot. A pályaművek vasúttal kapcsolatos élményt kellett, hogy ábrázoljanak. A többek között a MÁV szakembereiből és egy könyvillusztrátorból álló szakmai zsűri által legjobbnak ítélt két munka alkotója a "mozdonymatrica" mellett - iskolai osztályukkal közös - látogatást nyert a Magyar Vasúttörténeti Parkba.Az újesztendőre a főnyeremény, vagyis az érintett TRAXX mozdony matricázása is elkészült. A járművet, amely hamarosan útra kel az országban, hétfőn délután a Magyar Vasúttörténeti Parkban avatták fel ünnepélyesen. A forgalomban az 1-es (Budapest-Hegyeshalom), 8-as (Győr-Sopron), 30-as (Dél-Balaton), 80-as (Budapest-Miskolc), 100-as (Budapest-Szolnok-Záhony) és 120-as (Budapest-Szolnok-Békéscsaba) vasútvonalakon találkozhatnak vele az utasok a következő időszakban.

A MÁV-csoport gyermekrajzpályázata és a most felavatott mozdony feldíszítésének ötlete a győztes pályaművekkel európai szinten is új kezdeményezés. Az úgynevezett werbelokok, azaz a festés és/vagy matrica formájában reklámokat hordozó mozdonyok száma évről évre nő, ilyeneket például Ausztriában és Németországban is előszeretettel használnak. Arra azonban, hogy nem reklámozási céllal gyermekrajzok kerüljenek egy mozdonyra, a közelmúltban csak az Egyesült Királyságban akadt példa, ahol az egyik nem állami vasúttársaság ilyen módon díszített és helyezett forgalomba egy különleges karácsonyi vonatot.
(logsped)

2016.01.24.