Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Forgalomba állhat az első hosszú CAF villamos Budapesten

A szükséges engedélyek birtokában március végén forgalomba állhat az első hosszú CAF villamos Budapesten, amely a világ leghosszabb villamosa. (BKK)

2016. február közepén a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kiadta az Urbos 3/9 típusú, azaz a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, egyúttal a kilenc, már Budapestre érkezett szerelvény közül az első üzembe helyezési engedélyét is. Ennek eredményeként az utasok várhatóan március végén felszállhatnak az első, az 1-es villamosvonalon közlekedő szerelvényre.

A kilenc, már a fővárosban lévő villamos mellé még további hármat szállít le a spanyol gyártó; a szerelvények tervezetten május közepéig fokozatosan kapják meg az üzembe helyezési engedélyt. A CAF a hosszú járművek típusengedélyét, valamint az első jármű üzembehelyezési engedélyét is a szerződéses határidőn belül szerezte meg.


MTI Fotó: Máthé Zoltán


A hosszú CAF villamosok világrekordernek számítanak, hiszen 55,9 méteres hosszukkal a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsonypadlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A villamosokat üzembe helyezési engedélyük megszerzése után a BKK üzemeltetésre adja át a BKV-nak, ahol a szükséges kocsikiadási és menetrendi egyeztetések után állítják forgalomba azokat.

A szeptember közepén bemutatott rövidebb CAF szerelvények már jelenleg is közlekednek a 3-as és a 17-es villamos vonalán, de hamarosan a 19-es és a 41-es vonalakon is utazhatnak velük.
(logsped)

2016.02.22.