Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Fontos változás az EKÁER-ben a hétvégén

Augusztus 15-től ugyanis a régi XML-formátumú adatközlést nem fogadja be az EKÁER. Érdemes ellenőrizni, hogy minden készen áll-e a változásra. (P&P)

Az EKÁER rendszer ismét egy mérföldkőhöz érkezett, amit azok éreznek meg igazán, akik valamilyen inteface-en keresztül csatlakoznak a NAV rendszerébe - mondta el Poór Károly a Dyntell innovációs programigazgatója. Jelentősen változik ugyanis az XML állomány. Az 1.8 helyetti 1.9 API verzió jelentősen eltér a korábbitól, váltás megterhelő az IT fejlesztő cégek számára.

A szakember a Piac & Profitnak hangsúlyozta, aki saját szoftveren keresztül használja a rendszert, mindenképpen ellenőrizze, hogy a szükséges fejlesztések megtörténtek-e, de a szolgáltatásként igénybe vett rendszerek esetében is érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy a határidőre minden készen áll-e majd. Itt ugyanis nincs átmeneti időszak, augusztus 15-től nem tudnak elindulni a szállítmányok, ha az informatikai rendszer nem követi le a NAV által korábban már jelzett fejlesztést. Amennyiben a felhasználó nem lép időben úgy a régi XML formátumot a NAV nem fogadja be.

De nem csak a határidő betartására kell figyelni, hanem arra is, hogy a fejlesztő cégek számára jelentős munkát okozó változás költségeit a szolgáltatók megfizettetik-e és ha igen, hogyan a felhasználókkal. Mivel a fejlesztés nélkül az adatokat a NAV nem fogadja majd be, nem nagyon van más választás, mint kifizetni az esetleges fejlesztési díjat, ami akár komoly összeg is lehet.

"A lehetőség a verzió váltás, vagy visszaállni kézi rögzítésre. Ez utóbbi a legkisebb vállalkozásokat leszámítva járhatatlan út az összes cégnek, a kézi EKÁER-rögzítés ugyanis olyan mértékben lassítaná az ügymenetet, hogy azzal ellehetetlenülne a vállalkozás működése" - tette hozzá Poór Károly. Multinacionális környezetben ráadásul az új EKAER típusú kifizetések külföldön való engedélyeztetése sem egy gyors folyamat.

A díjat egyes szolgáltatók külön összegként számlázzák - és információk szerint akár az eredeti beruházáshoz hasonló mértékű teherről van szó, míg más szolgáltatóknál a havidíjba foglalva, kvázi részletfizetéssel terhelik használókra, míg van, ahol a szerződés szerint a szükséges fejlesztések - így az az új XML állományra való áttérés díjmentes.
(logsped)

2015.08.11.