Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébFolyamatosan nő a kerékpárjukkal együtt utazók száma

Kapcsolódó oldal:  Folyamatosan nő a kerékpárjukkal együtt utazók száma

A vasúttársaság közelmúltban kialakított közepes és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsijain egyszerre akár tizenhat illetve harminc bicikli is vihető.

Évente már közel 370 ezer bringázó választja utazásához a vonatokat, a MÁV-START folyamatosan bővülő kerékpáros szolgáltatásának köszönhetően. A vasúttársaság közelmúltban kialakított közepes és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsijain egyszerre akár tizenhat illetve harminc bicikli is vihető.Emellett a forgalomban lévő korszerű motorvonatok - ahogy a hamarosan szolgálatba álló újabb 42 FLIRT is - egyaránt alkalmasak a kétkerekűvel együtt utazásra. Újdonságként pedig a kelenföldi és a nagyobb balatoni állomásokon diákok segítik a bringák le- és felpakolását.

Egyre népszerűbb a MÁV-START kerékpárszállító szolgáltatása: a vonatokon egy év alatt közel húsz százalékkal nőtt a biciklijükkel együtt utazók száma. Míg 2013 első öt hónapjában kilencvenezren választották együtt a két környezetbarát közlekedési lehetőséget, addig 2014 ugyanezen időszakában száztízezren. A kerékpáros utasok leginkább a vízparti úti célokat kedvelik: legtöbben a Velencei-tóhoz vagy a Balatonhoz utaznak.

A Balaton északi és déli partjára olyan nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek, amelyekre egyszerre harminc bicikli fér fel. A nyári menetrendi időszakban, június 21-étől a déli parton naponta tizennégy gyorsvonatban, az északi parton hat "Tekergő" vonatban várják sok férőhellyel rendelkező kerékpárszállító kocsik az utasokat. A kerékpárosokra tekintettel, a "Tekergőnek" hosszabb a tartózkodási ideje, emellett Kelenföldön és nagyobb balatoni állomásokon a vonatoknál diákok állnak a kerékpárosok rendelkezésére, segítve a fel- és lepakolást.A Dunakanyar változatos túraútvonalai ugyancsak közkedveltek a kerékpáros természetbarátok körében. A kirándulóhely könnyebb megközelítését szombatonként és vasárnaponként - tizenhat bicikli szállítására alkalmas - kerékpárszállító kocsi segíti Budapest-Nyugati pályaudvar és Szob között.

Nemcsak a járműpark és a szolgáltatás fejlesztésével, hanem idén nyártól újabb kedvezmény bevezetésével is várja a MÁV-START a kerékpárjukkal együtt vonatozókat. Szeptember 30-ig a vasúti bérlettel rendelkezők szombatonként és vasárnaponként díjmentes kerékpárjeggyel szállíthatják bringájukat bérletük érvényességi viszonylatán.A biztonságos, komfortos kerékpárszállításon túl a vasúttársaság egész évben kedvező árú jegyeket kínál a bringások számára: a kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről - megtett távolságtól függetlenül - egységesen 420 forintért szállítható bicikli a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem az azok körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani.
(logsped)

További információk:2014.06.28.