Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A ferihegyi SkyCourt építése megkezdődhet

Kapcsolódó oldal:  A ferihegyi SkyCourt építése 2010 márciusban megkezdődhet

A ferihegyi repülőtér új terminálépület (SkyCourt), kagyló formájú tető tetőszerkezetének építésével márciusban megkezdődhet a kivitelezés.

A KÉSZ kecskeméti gyártóüzemében folyamatosan készülnek a ferihegyi SkyCourt, vagyis "Égi Udvar" tetőszerkezetének egyedi tartóelemei. Összesen több mint 70 hatalmas egységből áll össze a 14 darab, egyenként mintegy 75 tonnás főtartó. A kiegészítő elemek összsúlya 150 tonna lesz. A hatalmas rácsos szerkezetű egységekből öt darab már meg is érkezett a ferihegyi építési területre.

A hatalmas acélelemeket speciális konvoj szállítja éjszakánként Kecskemétről a repülőtérre, hogy nappal ne zavarják sem az autópálya, sem a repülőtér forgalmát. Az egyenként hozzávetőlegesen 5 méter széles, 20 méter hosszú és 12 tonna súlyú elemek speciális járműveken érkeznek Ferihegyre és speciális módon, részleges előszerelés után daruk emelik a helyükre.

Egy főtartó 5, illetve 6 egységből áll össze. Mindkét típusú főtartóban három egységet már előre egymáshoz illesztenek. Így a kiegészítő elemekkel együtt jön létre a 14 darab 70 méter hosszú acélmonstrum, amelyek egymás mellett sorakozva alkotják majd a kagyló formájú tetőszerkezetet.

Ferihegyi SkyCourt építése


Az előszereléshez különleges sátor is készül, amely nagyjából egyenletes hőmérsékletet biztosít az acélszerkezetek számára. A tartóelemek folyamatosan érkeznek Ferihegyre és ezzel párhuzamosan halad az elemek összeillesztése is.

A kivitelezők becslései szerint a hatalmas elemek beemelése márciusban kezdődhet el, a teljes tartószerkezet pedig várhatóan április végére készül el.

A munka utolsó fázisában a tartószerkezetet egy teljes futballpályányi káprázatmentes fémlemez felülettel vonják be. Az építkezés méreteit emellett jól szemlélteti, hogy szakemberek szerint a SkyCourt tetőszerkezetéhez felhasznált acélmennyiség elegendő volna egy kisebb sportcsarnok felépítéséhez is. (logsped)

2010.02.06.