Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Felújított HÉV motorvonat

Elkészült a felújított HÉV motorvonat prototípusa. Új dizájn, új utastér, klíma, konnektorok, kamerák, ingyenwifi: ilyenek lehetnek a 30-40 éves HÉV szerelvények, ha lesz 15 milliárd forint a felújításukra. (Index)

A BKV szentendrei kocsiszínében szinte teljesen elkészült az első felújított HÉV-motorvonat prototípusa - a gépészeti rendszerek kivételével. A felújítás elsősorban a külső- és belső dizájn -BKK által tervezett - megújításáról, az utasok kényelmének fokozásáról szól. A kocsi új külső festést kapott, az utasterét áttervezték, de a hajtásrendszerhez nem nyúltak hozzá.


Kép: Index


Az új, világosabb zöld retró szín a régi HÉV-kocsikra (a csepeli vonalon üzemelő MIX/A típusra) emlékeztet, az ablakok fekete keretet kaptak, a feltűnő sárga csíkokat biztonságtechnikai okokból tették fel. A felújított HÉV-szerelvény jelenleg még nem mozgásképes, a különböző szerelések, ellenőrzések után várhatóan tavasszal-nyár elején állhat forgalomba.

Az utastér nagyon megváltozott. Új üléseket, új üléselrendezést kapott. Eltűntek a térelválasztó panelek, ami megmaradt, az üvegből van. A középső (pót)kocsiba felhajtható üléseket tettek be arra az esetre, ha valaki nagyobb poggyásszal száll fel (ahogy a tervező nevezte: multifunkcionális közösségi tér alakult ki). Az ülések felett eltűnt a rácsos régi csomagtartó, átlátszó üveglapokat építettek be helyette.

Teljesen új a kapaszkodórendszer, ami már inkább egy csuklós busz belső világát idézi. A zöld kapaszkodókon az újabb fajta narancssárga jegykezelő berendezések vannak.

A mennyezeten két sorban végigvonuló új lámpatestekben LED-es világítás működik. Vizuális tájékoztatón írják majd ki az aktuális állomások neveit, új a hangosításrendszer is. Kocsinként hat belső kamerát lehet összeszámolni, bár az üzemeltetők már most aggódnak a rongálók miatt. Az utasteret klímával látták el, sőt ingyenwifi is lesz a szerelvényen, ahol az oldalfalban (230 voltos) konnektorok biztosítják, le ne merüljön az utas laptopja vagy telefonja.
(logsped)

2015.10.21.