Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébFejlesztések a Budapest - Esztergom vonalon

Kapcsolódó oldal:  Fejlesztések a Budapest - Esztergom vonalon

Nagyarányú fejlesztések indulnak 2012. június 16-tól a Budapest - Esztergom közötti 53 kilométeres vasúti vonalon.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megindított beruházásban a Pilisvörösvár - Esztergom vonalszakaszon, mintegy 33 kilométeren újítják fel a vasúti pályát 2013 végéig. A pályaépítési munkák miatt módosítandó személyszállító vonatok menetrendrendjéről és a buszos vonatpótlás megoldásáról a vasúti közlekedést helyettesítő buszos pótlásért felelős MÁV-START Zrt. és a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tartott sajtótájékoztatót. A nyári menetrend időpontjától kezdve ugyanis életbe lép a 2-es és 4-es vonali vágányzár,- első ütemben augusztus 26-ig -, s a vonatok helyett Pilisvörösvártól Esztergomig, illetve Esztergom és Nyergesújfalu között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A pályaépítési munkálatok célja a vasúti vonal szolgáltatásainak fejlesztése. A beruházást követően kiszámíthatóbb lesz a vasúti közlekedés. A megállóhelyek részleges átépítésével nő a vasúti személyszállítás színvonala, az új P+R és B+R parkolóknak köszönhetően javul a megállóhelyek elérhetősége. Ennek megfelelően Pilisvörösvár és Esztergom között mintegy 32,7 km-en megújul az egyvágányú vasúti pálya, illetve 2 km-en forgalmi kitérő épül, így a szembe közlekedő vonatok - az új elektronikus biztosítóberendezés 2014. első félévi üzembehelyezését követően - kikerülhetik egymást, s végeredményben megvalósulhat egyrészt a 15 perces ütemes menetrendi követési idő lehetősége a reggeli és délutáni csúcsforgalomban, másrészt a jelenlegi óránkénti sebesség 60 km-ről 70-100 km-re nő. A vasúti vonalat érintő beruházás a közösségi közlekedés olyan hatékony fejlesztésének a része, amely a közeljövőben jelentősen hozzájárul a szolgáltatási színvonal emeléséhez és az utasok igényeinek magasabb szintű kiszolgálásához. A teljes korszerűsítés után, amely magában foglalja a következő európai uniós ciklust érintő második ütemet, valamint a 2014-re megvalósuló Északi Vasúti Duna-híd és Pilisvörösvár közötti 29 km-es szakasz korszerűsítését, a menetidő a fejlesztések menetrenddel való összehangolását követően a jelenlegi 1 óra 40 percről 1 órára csökken.

A fejlesztés célja a kétvágányú szakaszok kiépítése, a nagyobb sebességű vasúti közlekedésű pályák építése, a vasúti biztosítóberendezés kiépítése, illetve az új P+R parkolók és B+R kerékpár tárolók létesítése. Addig is, amíg megvalósul az Új Széchenyi Terv keretében a projekt, a MÁV-START Zrt. a vágányzári időszakok alatt az egyik legforgalmasabb elővárosi szakaszon a VOLÁNBUSZ Zrt. bevonásával gondoskodik a szolgáltatás ellátásáról. Az első szakaszban 20 darab légkondicionált busz (14 db szóló, 6 db midi, ez utóbbiak a közúton nehezen megközelíthető vasútállomások kiszolgálására) áll forgalomba, hogy valamennyi Budapestről Pilisvörösvárra érkező vonathoz, illetve visszaúton Esztergom és Pilisvörösvár között a Budapest felé tartó vonatokhoz, eljuttassák az utasokat. Minden vonathoz egy-egy buszpár illeszkedik, így a június 16-ig még a teljes vonalszakaszon futó Desirók kapacitásához közeli létszámú utasnak nyújtanak közösségi közlekedési lehetőséget.

Az utasok tájékoztatásában a NIF által szervezett lakossági fórumokon és sajtóeseményeken, közleményeken kívül a MÁV-START Zrt. is megtette a szükséges lépéseket. Valamennyi vasúti és buszmegálló helyre tájékoztató táblákat juttatott, kihelyezte az ábrákkal és menetrendi tájékoztatóval kapcsolatos információkat, szórólapok ezreit gyártotta le és juttatta el a lakossághoz, a térség nagyobb munkaadóihoz, önkormányzataihoz, és természetesen élt a 2-es vonalon közlekedő vasúti szerelvényeiben a hangos utastájékoztatás eszközeivel is, valamint a napi 60 ezer látogatót vonzó saját weboldali tájékoztatással is, melynek elérhetősége: www.mav-start.hu.

A vasúttársaság megrendelésére a vonatpótló autóbuszok 2012. június 16. után négyféle viszonylaton közlekednek. Megállóhelyeik a vasútállomások mellett vagy azok közelében találhatók:

"E" viszonylat

Pilisvörösvár - Pázmáneum - Piliscsaba - Pilisjászfalu - Piliscsév - Leányvár - Dorog - Esztergom-Kertváros - Esztergom és vissza

"S" viszonylat

Pilisvörösvár - Szabadságliget és vissza

"K" viszonylat

Pilisvörösvár - Pázmáneum - Klotildliget - Piliscsaba (Pilisvörösvár - Piliscsaba között lassabb, mint az E-jelű autóbusz) és vissza

"N" viszonylat

Esztergom - Esztergom-Kertváros - Tokod - Tát - Nyergesújfalu és vissza.

A személyszállító vasúttársaság mindent elkövet az utasigények kiszolgálása érdekében, már az első időszakban 2 tartalék busz, illetve további kisbusz is rendelkezésre áll, és tárgyalásokat folytat a Pázmáneum Egyetem vezetésével, hogy az ősztől a tanrendhez igazodó direkt járatai is legyenek.

A vonatpótló autóbuszon kerékpárszállításra sajnos nincs lehetőség, a MÁV-START Zrt. az utasok szíves megértését kéri. A kerekesszékkel közlekedő utasok szállítása, illetve a turisztikai célú, csoportos utazások a MÁVDIREKT telefonszámán történő előzetes bejelentéssel oldhatók meg.

Bővebb információk, részletes menetrendek, aktuális hirdetmények, illetve
Ügyfélszolgálat, normál tarifájú budapesti szám MÁVDIREKT (MÁV info) telefonszámán kérhetők.

+36 (1) 3 49 49 49 belföldről hívható szám
+36 (1) 444 44 99 külföldről hívható szám

(logsped)

2012.02.10.