Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Evopro-buszokat gyárthatnak Moszkvában

Moszkvában közös vállalat jöhet létre kompozit szerkezetű buszok gyártására - számolt be kedden Mészáros Csaba, járműveket kifejlesztő magyar Evopro cégcsoport elnök-tulajdonosa az MTI-nek moszkvai tárgyalásairól.

Mészáros Csaba elmondta, hogy a Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva kormányzata hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább 200 darab Evopro-fejlesztésű autóbuszt rendel. Az Evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben 20 százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség kedden számolt be arról, hogy az Evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas gyárral tervezi az együttműködést.

Mészáros Csaba elnök-tulajdonos elmondta továbbá az MTI-nek, hogy az Ural hegység menti Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát. Az Evopro Holding Zrt. cégcsoport által kifejlesztett új Modulo elektromos busz.

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC cég műszaki igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy továbbra is cégük gyártja a kompozit, azaz társított anyagokból készült könnyű karosszériát a magyar mérnökök által az Evoprónál tervezett, és kifejlesztett Modulo buszcsaládhoz. Hozzátette: a magyar cég a Rába-futóművel, Magyarországon gyártott váltóval és elektronikai finomszabályzókkal ellátott járműnek a licencét szeretné eladni Jekatyeringburgnak, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az Evoprót és az NCC-t, hogy egy a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Mészáros Csaba, az Evopro elnök-tulajdonosa az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések stratégiai tanácsa második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd-svájci ABB (Asea Brown Boveri Ltd.) gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.

A moszkvai Tyehnopolisz innovációs parkban rendezett ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami programnak az ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A miniszter elmondta, a cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések 60 százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangoztatta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán úgynevezett hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.
(logsped)

2015.02.18.