Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Európai vasútbiztonsági konferencia Budapesten

Kapcsolódó oldal:  Első európai vasútbiztonsági konferencia Budapesten

Csütörtökön Horváth Zsolt Csaba, a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének kezdeményezésére Budapesten először tanácskoznak a közösség vasútbiztonsági eljárásairól az európai vasúti szervezetek és vasúti hatóságok vezető képviselői a "Felelős vasúti közlekedés Európában" című konferencián.

A vasúti szabályozás jelenleg országonként eltérő, ami az engedélyezési és a vasútbiztonsági eljárásokra egyaránt vonatkozik. A magyar kezdeményezés célja, hogy a különböző szokások, hagyományok alapján Európa-szerte élő előírások megismerése révén lehetővé váljon a vasúti közlekedés szabályozásának uniós szintű egységesítése, a közösségen belüli kötöttpályás személyszállítás és árufuvarozás feltételeinek javítása, biztonságának növelése.
A magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság meggyőződése, hogy a biztonsági tanúsítások és engedélyezési eljárások területén az európai hatóságoknak szorosabban kell együttműködniük annak érdekében, hogy a vasút jobban szolgálja a közösség gazdasági, fenntarthatósági és versenyképességi céljait.

A tanácskozáson, amely Dr. Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár üdvözlő szavaival nyílik meg a nemzeti hatóságok vezetői egyebek között ismertetik a brit, a francia, a német, az olasz vasúti hatósági eljárásrendszereit. Az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) ügyvezető igazgatója az európai interoperabilitás megvalósításáról fejti ki véleményét különös tekintettel a vasútbiztonságra.

Fokozott szakmai érdeklődés előzi meg a nagysebességű vasúti közlekedés olaszországi fejlődéséről tervezett előadást. A vasútbiztonsági szempontból különösen fontos járműjavítási és fenntartási tanúsítások tapasztalatairól a cseh és az angol hatóságok képviselői beszélnek. A magyar biztonsági hatóság a vasúti járművek műszaki felügyeletével összefüggő stratégiáját ismerteti. (logsped)

2009.09.17.