Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Európai Duna Régió Stratégia: közlekedésfejlesztés

Kapcsolódó oldal:  Európai Duna Régió Stratégia: közlekedésfejlesztés

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár beszéde zárta a Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért c. konferenciát 2011. április-ban, Budapesten. A nagyobb tömegű és távolságú teherszállításban a mind terheltebb közutak helyett a vasút mellett a vízi utaknak is erőteljesebb szerepet kell vállalnia.

helyettes államtitkár rámutatott: a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak, a környezeti terhelés egyre növekvő mértéke egyértelműsíti, hogy a jelenlegi közlekedési munkamegosztás hosszú távon nem fenntartható. Az egyéni és közösségi közlekedésben, a személy- és áruszállításban egyaránt teret kell nyerniük az energiahatékony és környezetkímélő megoldásoknak.

A nagyobb tömegű és távolságú teherszállításban a mind terheltebb közutak helyett a vasút mellett a vízi utaknak is erőteljesebb szerepet kell vállalnia. A közösségi közlekedésben pedig érdemes lehet megvizsgálni például a budapesti agglomerációból érkező forgalom részleges folyóra terelésének lehetőségét.

Az eseményen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) átadta a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság számára az IRIS Europe II uniós projekt részeként beszerzett AIS (automatikus azonosító rendszer) készülékek egyikét. Az eszköz használata a tervek szerint 2011. július 1-jétől kötelező lesz a nagyhajók és kompok számára a folyók magyarországi szakaszain.

Az NKH 145 készüléket ad használatba az év első felében. A fedélzeti eszközzel felszerelt hajó tartózkodási helyét és haladási irányát a budapesti irányítóközpont, a katasztrófavédelem, a határrendészet, a vámhatóság, a vízügyi és környezetvédelmi szervek folyamatosan nyomon követhetik. A rendszer eszköz további adatokat is szolgáltat a járművek üzemeltetőjéről, nyilvántartásba vételének helyéről, a szállított áru mennyiségéről stb.

A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával megvalósult rendezvény szervezője a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület volt. (NFM)

2011.04.17.