Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Épül a 120-as nemzetközi vasúti fővonal Békés megyében

A tervezett ütemben halad a 120-as nemzetközi vasúti fővonal korszerűsítése Békés megyében a Gyomaendrőd-Békéscsaba-Lökösháza közötti szakaszon. (MTI)

Az új vasúti pálya óránként 160 kilométer sebességű vonatok fogadására lesz alkalmas - hangzott el a projekt sajtónyilvános szakmai bemutatóján csütörtökön.

Dénes Csaba, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízott projektvezetője emlékeztetett, hogy Békés megyében, ezen belül a megyeszékhelyen, Békéscsabán évtizedek óta nem volt hasonló nagyságrendű vasúti és közúti közlekedésfejlesztés. A sínpályák és a vasútállomások korszerűsítése, a modern biztosító berendezések alkalmazása és a kapcsolódó közúti beruházások összege Békés megyét érintően mintegy 133 milliárd forint, ebből a békéscsabai beruházások költsége 35 milliárd.


Kép: Kojnok Jenő


Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a békéscsabai fejlesztések az Új Széchényi Terv keretében uniós támogatásból valósulnak meg, önkormányzati önerő nélkül.

A vasúti és közúti beruházások 2013. novemberben kezdődtek és jövő decemberben fejeződnek be. A nemzetközi vasútfejlesztésnek köszönhetően megújul a városi közúti közlekedés egésze, megszűnnek a sorompók, új csomópontok, alul- és felüljárók épülnek. Gajda Róbert, Békés megyei kormánymegbízott kiemelte, hogy a beruházás személy- és áruszállítási szempontból is előrelépést jelent a megye számára. A Nyugat-Európát és a Balkán országait összekötő IV. nemzetközi vasúti korridor alternatív lehetőséget kínál vasútra épülő gazdaságfejlesztési programok megvalósítására - tette hozzá.
(logsped)

2014.09.27.