Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az elektronikus útdíjfizetést MYTO Szlovákia elhalasztja

Kapcsolódó oldal:  Az elektronikus útdíjfizetést (MYTO) Szlovákia elhalasztja 2010 február 1-től

2010 február 1-től Meghatározatlan időre elhalasztották az elektronikus útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon.

A szlovák közlekedési minisztérium új rendeletet adott ki, amelynek alapján a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik és autóbuszok számára február elsejétől továbbra is nulla értékű illetéket fognak számlázni az első osztályú utakon" - közölte Stanislav Jurikovic, a tárca szóvivője. Hozzátette: módosulnak a szabályok is, s a gépkocsivezetők csak azokért a szakaszokért fognak fizetni, amelyet teljes egészében kihasználnak.

A kis- és közepes fuvarozók szervezetének (UNAS) tiltakozása után az első osztályú utakon január 14-e és január 31-e között fel van függesztve az elektronikus útdíj.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában 2010 január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer (MYTO) összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1461 kilométert tesznek ki.

Az első osztályú utak fizetőssé tételéről azonban továbbra is nagyon megoszlanak a vélemények.

A kormány több mint 1400 kilométernyi első osztályú utat szeretne fizetőssé tenni. A fuvarozók szerint viszont mindössze 333 kilométernyi első osztályú úton indokolt az útdíj bevezetése.

Lényegében azokról az utakról van szó, amelyek az autópályákkal és a gyorsforgalmi utakkal párhuzamosak. Számos polgármester azonban támogatja az útdíjat, mert szerintük csak ezzel lehet tehermentesíteni a településeken áthaladó első osztályú utakat. (Dunatv)

További információk:2010.01.30.