Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Elektronikus jegyrendszer lesz Budapesten

A következő három évben építik ki a i elektronikus jegyrendszer elektronikus fizetőkapuit, a budapestiek ingyen kapják a chipkártyát, ezt kell feltölteni. (MTI)

A BKK szerdán írta alá a szerződést a rendszer kiépítéséről és üzemeltetéséről a német Scheidt&Bachmann céggel, és 2013-ra 54,5 millió eurós, ötéves futamidőre szóló megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal a finanszírozásról.

A főváros 5,5 milliárd forint saját forrással járul hozzá a fejlesztéshez. A tenderen először hetvenkilenc érdeklődő volt, majd nyolcan maradtak versenyben. Tarlós István úgy értékelte: a papíralapú jegyrendszer "Európa szégyene" kezdett lenni.

A most kezdődő beruházás 2017-ben fejeződik be, körülbelül 800 beléptetőkaput állítanak fel a metróállomásokon, de például a HÉV-ek esetében lesz, ahol falra, oszlopokra helyezhető érvényesítő berendezés működik majd, s további 2500 autóbuszon, trolibuszon és villamoson is mintegy tízezer ilyen rendszert helyeznek el .

A főváros másfél millió, névre szóló csipkártyát bocsát ki és mintegy kilencmillió név nélküli, rövid lejáratút - jelentette be a főpolgármester, hozzátéve: az első csipkártyát minden budapestinek ingyenesen adják.

A papíralapú rendszer több lépcsőben szűnik meg, először a bérletesek kapnak chipkártyát, végül a jegyvásárlók. A jegyeket telefonon és interneten is meg lehet majd vásárolni.
(logsped)

2014.10.09.