Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébEgy éven belül teherkomp kötheti össze Esztergomot és Párkányt

Kapcsolódó oldal:  Egy éven belül teherkomp kötheti össze Esztergomot és Párkányt

Közvetlen észak-déli irányú teherforgalmi kapcsolat jöhet létre Esztergomnál a magyar-szlovák határon jövő tavaszra. Az új teherkomp naponta 70-80 kamiont szállíthat majd át a Dunán. (MTI)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a 2001-ben átadott Mária Valéria hidat a teherforgalom súlykorlátozás miatt nem használhatja. A legközelebbi hidak - nyugati irányban a komáromi Erzsébet, keletre a budapesti Megyeri - 40-50 kilométerre fekszenek. A közúti áruszállítás az esztergomi, a dorogi és a párkányi térség között így csak nagy kitérővel, jókora többletköltséggel és időveszteséggel, felesleges környezetterheléssel oldható meg.

A teherkompkikötő Esztergomtól mintegy 1,5 kilométerre nyugatra épülhet meg. A magyar-szlovák közös beruházás uniós és nemzeti forrásokból összesen mintegy nettó 3,85 millió euró támogatást kap. A 400 négyzetméter rakfelületű teherkomp 16 tonna tengelyterhelés elviselésére, a járművek méretének és terhelésének függvényében négy kamion egyidejű szállítására lesz alkalmas. A becsült átkelési időtartam a beszállítás kezdetétől a kihajózás befejezéséig mintegy 15-25 perc.

A fejlesztés jótékonyan hat az érintett térségek gazdasági fejlődésére, katalizátorként működik újabb munkahelyek teremtésében, a már itt működő vállalkozások tevékenységének élénkítésében, új beruházások ösztönzésében. A teherkomp üzembe helyezése egy környezetkímélő szállítási rendszer kialakításának első lépése. Működtetése hozzájárulhat ahhoz, hogy a 11-es főút teherforgalmának jelentős része egy többféle szállítási módot kombináló logisztikai központ segítségével vasútra vagy vízre terelődjön át.

Loppert Dániel, a magyarországi vezető partner Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője -a közlemény szerint - hozzátette: a beruházásban 605 méteres kikötői út épül, a kikötő területén kiszolgáló konténer irodaépület, parkoló és belső szervizút létesül. A projekt kivitelezési és mérnöki közbeszerzési eljárásai folyamatban vannak, a szerződéseket még az idei év első felében aláírhatják a nyertesekkel. (logsped)

2014.03.31.