Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Devizahitelesek - Árfolyamgát: a Fészekrakó hitel nem kizáró ok

Kapcsolódó oldal:  Devizahitelesek - Árfolyamgát: a Fészekrakó hitel nem kizáró ok

A Fészekrakó hitel nem minősül fizetéskönnyítő programnak, aki tehát megfelel a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény többi feltételének is, élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével - derül ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság állásfoglalásából, az MTI információja szerint.

A Fészekrakó hitellel rendelkezők árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmeit sajtóhírek szerint több hitelintézet nem fogadja be, köztük az OTP Bank sem, amely hétfőn az MTI megkeresésére közölte: "a vonatkozó jogszabály felsorolja, hogy pontosan milyen konstrukciókra alkalmazható az árfolyamrögzítés, ezen konstrukciók között azonban a Fészekrakó nem szerepel. Az OTP Bank a maga részéről üdvözölné, ha egy jogszabály-módosítás lehetővé tenné a Fészekrakó hitelek esetében is az árfolyamrögzítés választását". Az FHB honlapján a programra való jelentkezés befogadási feltételei között szerepel: ha "a devizakölcsön nem érintett Fészekrakó támogatással". A K&H ugyanakkor befogadja a Fészekrakó hiteleket is.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MTI megkeresésére a következőképpen foglalt állást a Fészekrakó programban részt vevők árfolyamrögzítésre való jogosultságáról.

"A Fészekrakó Hitel állami kezesség biztosításával segíti elő a fiatalok részére a nagyobb összegű lakáscélú kölcsön igénybevételét. Az állam készfizető kezességet vállal a hitelnek a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100 százalékáig. A fészekrakó hitel ezért nem minősül - a 2011. évi LXXV. törvényben meghatározott - fizetéskönnyítő programnak".

A fizetéskönnyítő program a fizetési kötelezettség csökkentése érdekében létrejött olyan megállapodás, amelynek eredményeként a hiteladóst egy meghatározott időtartamra kisebb havi törlesztési kötelezettség terheli - közölte az államtitkárság sajtóirodája. A Fészekrakó Program az évek során több ponton változott, kezdetben létezett deviza- és forintalapon is, az elmúlt években már csak forint alapon volt nyújtható. Ha az ügyfél forint alapú hitelt kapott, a devizahitelekre kialakított árfolyamgátnak nincs létjogosultsága, más esetben a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény az irányadó.

Az árfolyamrögzítéssel a jogszabály szerint azok élhetnek, akiknek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot; akik nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a devizakölcsön végső lejárata 2014. december 31-ét követő időpont; a fedezetül szolgáló, zálogjoggal terhelt lakóingatlan pénzügyi intézmény által meghatározott forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot; amennyiben a devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog terhel, e zálogjog által biztosított valamennyi követelés tekintetében nem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem, és a zálogtárgyra vezetett végrehajtás nincs folyamatban.

A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők augusztus 12. óta kérhetik írásban bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését.

Ennek lényege, hogy 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják a törlesztőrészleteket, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 100 jen/200 forinttal.

Mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e a lehetőséggel, feltéve, hogy megfelel a jogszabályi feltételeknek. Az árfolyamrögzítést 2011. december 31-ig lehet kérni. A törlesztőrészletben jelentkező különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok, aminek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni.

Az úgynevezett gyűjtőszámlahitel háromhavonta tőkésíthető, három hónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata a rögzített árfolyam alkalmazása alatt nem haladhatja meg a 3 havi Bubort, utána pedig a kapcsolódó devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel piaci kamatát. A kamaton felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel a bankok. A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, mértékét miniszteri rendelet határozza meg.

A törlesztőrészletek a rögzített árfolyamos időszak letelte után sem emelkedhetnek 15 százaléknál nagyobb mértékben, amit a futamidő megnyújtásával érnek el, ezt hamarosan jogszabály rögzíti. Ha azonban egy háztartás 2015-ben kedvezőbb helyzetben lesz, mint most, nagyobb ütemben is törleszthet. Szerencsés helyzetben a gyűjtőszámla egyenlege akár nulla is lehet. Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel-adósok már a szeptemberi törlesztőrészletet a rögzített árfolyamon fizethetik - jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken, az első napon, amikor az ügyfelek beadhatták kérelmüket.

Az OTP Bank fiókjaiban visszafogott az érdeklődés, az első napok tapasztalatai alapján továbbra is arra számít a hitelintézet, hogy a devizahitelesek mintegy 10 százaléka fogja igénybe venni az állami Otthonvédelmi Program keretében az árfolyamgátat. Az FHB Bankot pénteken és hétfőn is elsősorban a már előre egyeztetett időpontra érkező érdeklődők keresték fel, többségük azért, hogy tájékozódjon a lehetőségekről, feltételekről - közölte az FHB. Előzetesen, augusztus 12 előtt pár száz ügyfél érdeklődött személyesen vagy telefonon az állami program iránt, amennyiben úgy kívánták, velük előre egyeztettek időpontot.

A K&H Banknál az árfolyamrögzítés iránti érdeklődés mérsékelt a bankfiókokban - közölte a hitelintézet. (logsped)

2011.08.15.