Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA debreceni buszok új telephelye

Kapcsolódó oldal:  A debreceni buszok új telephelye a Határ úti Ipari Parkban

2009. november 12-én átadták az új helyi járatú autóbuszok felügyeltét és üzemben tartását segítő debreceni telephelyet a Határ úti Ipari Parkban.

A beruházást három ütemben végezte el az Inter Tan-Ker Zrt., együttműködve a kivitelező Társ95 Kft-vel. A munkálatokat 2009. április 8-án kezdték meg, s az átadásig 150 munkanap alatt befejezték. Az új telephelyet 2009. november 12-én adta át Kósa Lajos Debrecen polgármestere és Kossa György, az Inter Tan-ker Zrt. vezérigazgatója.

A kivitelezés eredményekén 2,8 hektáron olyan modern technológiai helyiségeket alakítottak, amelyek elengedhetetlenek a korszerű városi tömegközlekedés üzemeltetéséhez. Felépült egy 18 ezer négyzetméter alapterületű parkoló, megnyitottak egy, a járművek felügyeletét segítő kiszolgáló-állomást, diagnosztikai sort, szerelőcsarnokot és autóbuszmosót, míg a járművek üzemanyag-ellátását külön álló, automata töltőállomáson végzik. Utóbbi az Euro5-ös motorú buszok által használt üzemanyag fontos adalékát is tárolja. Ezzel jelentős költséget is időt takarítanak meg a buszok tankolásánál.

A járműveken különleges tisztítóberendezés segítségével naponta végeznek száraz, hetente kétszer pedig nedves tisztítást. A telep a forgalomban lévő összes - 140 darab - autóbusznak helyet ad, a járművek a forgalmi időn után, illetve azon kívül ide érkeznek és innen indulva kezdik a műszakot.

Az épületben technológiai heyiségek mellett múzeumcsarnokot és három szinten irodákat is kialakítottak. Kossa György az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta: a telephely tökéletesen megfelel a 21. század elvárásainak, korszerű kivitelezési technikák alkalmazásával valósult meg, s olyan eszközparkkal és berendezésekkel szerelték fel, melyek nagyban elősegítik a modern tömegközlekedés kiszolgálását és irányítását. Kossa György hangsúlyozta: a modern kialakításnak köszönhetően az átlagosnál rugalmasabb, gyorsabb a járművek karbantartása, állapotuk ellenőrzése, és a javításai folyamat is gördölékenyebb.

A beruházásnál kiemelt figyelmet szenteltek a környezetvédelmi normák betartásának is. A területen közel kétezer örökzöld növény és számos egyéb zöld terület található. A modern víztisztító rendszer pedig semmilyen káros anyagot nem bocsát ki.

A telephely mintegy 150 új munkahelyet teremtett a városban. Az itt dolgozók szakértelmére is nagy gondot fordítottak, hiszen egy-egy alkalmazott képzésére, oktatására 4,2 millió forintot költött a Zrt.

– Ilyen fejlett bázis nélkül nem lehet minőségi, magas színvonalú szolgáltatást fenntartani – emelte ki beszédében Kósa Lajos polgármester. Hozzátette: a helyi járatú közösségi autóbusz-közlekedést működtető Cívisbusz Konzorcium folyamatosan gyűjti, értékeli a szolgáltatásának megkezdése óta eltelt közel fél év tapasztalatait, s ezek birtokában végzik el a szükséges, hiánypótló fejlesztéseket.

Mint mondta, vizsgálják azt is, mely vonalakon lehetne bővíteni a tömegközlekedést, s ott, ahol az nem üzemeltethető, milyen megoldást találhatnának. A polgármester hozzátette: a debreceniek elégedettek, a többség szerint előnyére változott a helyi közösségi közlekedés.

A fejlesztések azonban itt még nem állnak meg, ugyanis a korszerű és környezetbarát tömegközlekedés megvalósítása érdekében az elkövetkező 10 évben mintegy 10 milliárd forintot szánna az Inter Tan-Ker az elektromos meghajtású járművek meghonosítására a városban. Ez a megoldás duplájára növelhetné a járművek élettartamát, s az így működő buszok nagyobb hatásfokú munkavégzésre lehetnek majd képesek, mint a jelenleg forgalomban lévők.

Egy ilyen járműveket – illetve kezdetben hajtásláncukat – gyártó üzem kialakításáról még 2009. júliusában írt alá szándéknyilatkozatot Kósa Lajos polgármester és Kossa György az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója. Az üzem a tervek szerint szintén a Határ Úti Ipari Parkban épülne majd fel. (ÖS)

További információk:2009.11.13.