Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Bővítette az intermodális Logisztikai Szolgáltató központot a GYSEV

Egy 41 tonna teherbírású portáldaruval bővítette eszközparkját a GYSEV CARGO Zrt.

A munkagépet, amelynek elemeit speciális kamionokkal szállították Sopronba, a konténerterminálon használják majd. A 890 millió forintos eszköz beszerzésére soproni Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ konténertermináljának továbbfejlesztésére elnevezésű pályázat adott lehetőséget. A GYSEV CARGO Zrt. idén januárban jelentette be, hogy sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program forrásaira és 388 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az összesen 1 294 millió Ft értékű projekt célja a GYSEV CARGO Zrt. soproni telephelyű Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központjában található konténerterminál továbbfejlesztése.

A projekt legfontosabb eleme volt az új portáldaru beszerzése. A hatalmas munkagép darabjait a gyártó Künz ausztriai és csehországi telephelyeiről, speciális szállítójárművekkel hozták Sopronba. A daru főbb szerkezeti elemeit egy hét alatt építették fel, ezután következett az elektronikai alkatrészek beszerelése.

A konténerek emelésére, áthelyezésére használt portáldaru 300 méteres sínpályán mozog, alatta 4 vágány helyezkedik el. A munkagép képes a kamionon, ill vasúti kocsin érkező konténerek mozgatására, áthelyezésére is.

Az új portáldarut a legmodernebb vezérlési technikával szerelték fel: a darukezelő olyan érintőképernyős kijelző segítségével kezelheti a munkagépet, amely a daru állapotáról folyamatos visszajelzést ad.A szakemberek a daru telepítése mellett elvégzik a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket is: a darupálya statikai megerősítését és felépítményének cseréjét, valamint a bakdaru villamosenergia-ellátásának kiépítését.

A projekt keretében az Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ kapacitásainak további növelése érdekében három darab acélszerkezetű fedett-nyitott fatároló létesítését is tervezi a cég. A további projektelemek egyrészt a GYSEV CARGO Zrt. üzemviteli szoftverének fejlesztésére, másrészt a meglévő konténerkövető rendszer továbbfejlesztésére irányulnak.

"A konténeres áruszállítás egyre nagyobb teret nyer a vasúti és a közúti árufuvarozásban, nekünk pedig igazodnunk kell a piac igényeihez, ezért volt szükség az új portáldaru beszerzésére. Sikeres pályázatainknak köszönhetően tavaly mobil rakodógéppel, idén pedig portáldaruval bővíthettük eszközparkunkat a soproni konténerterminálon" - mondta a beszerzés kapcsán Skala János, a GYSEV CARGO Zrt. vezérigazgatója.
(logsped)

2014.08.29.