Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A bezárt vasútvonalakat és kispostákat nyáron megnyitnák

Kapcsolódó oldal:  A bezárt vasútvonalakat és kispostákat nyáron megnyitnák

A nemzeti fejlesztési miniszter közlése szerint a kormány arra törekszik, hogy már az idén nyáron megnyissák a bezárt kispostákat és újraindítsák a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon, amennyiben ez szükséges. A javaslatok kidolgozása a Magyar Posta és a MÁV menedzsmentjének feladata lesz.

A kormány arra törekszik, hogy már az idén nyáron megnyissák a bezárt kispostákat, és újraindítsák a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon, amennyiben a vidékfejlesztési elképzelésekhez, a lakosság helyben tartásához, a gazdasági növekedéshez ez szükséges - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Hangsúlyozta: a kormányzati szándék szerint ugyan kiemelt cél az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás, de nem ez az egyetlen kritérium, azt felülírhatják a társadalmi igények.A bezárt kisposták és a vasúti mellékvonalak megnyitására vonatkozó javaslatok kidolgozása a nemzeti fejlesztési minisztérium számára a Magyar Posta és a MÁV menedzsmentjének feladata lesz.

A Magyar Posta Zrt. évekkel ezelőtt indította el a modernizációs programját, amelynek része volt a postahálózat átalakítása, a kistelepüléseken a posták bezárása, helyükbe mobil postai szolgáltatás bevezetése. Jelenleg 946 településen működik mobil posta szolgáltatás a postahivatal helyett.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2007 márciusában a MÁV 14 mellékvonalán megszüntette meg a személyszállítást szolgáltatóváltás címén, és további öt vasúti mellékvonalon a vonatpótló buszos közlekedést kiváltotta a menetrendszerinti Volán-járatokkal. Újabb vonalbezárást jelentett, hogy a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) 2009-ben nem rendelt személyszállítási közszolgáltatást a 2010. évi új vasúti menetrendben 24 mellékvonalra. Az intézkedések több helyen jelentős tiltakozást váltottak ki. (MR)

2010.06.03.