LogSped
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

     Archívum
     Blog      RSS
    Képgaléria
    Elérhetőség

FŐOLDAL
    Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
    Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
    eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
    Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
    Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
    Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
    Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
    Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
    Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
    EU
    Európai unió
    Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Oldaltérkép

Bankok egyoldalú szerződésmódosítását korlátozzák

Kapcsolódó oldal:
  


A bankok egyoldalú szerződésmódosítását korlátozzák

Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a javaslatot, melynek lényege, hogy a magyarországi pénzintézetek az eddiginél jóval korlátozottabban módosíthatják egyoldalúan a szerződési feltételeket a lakáshitelek esetében.

A módosítások elsősorban a pénzügyi rendszer felügyeletéről szólnak: szigorítják azokat a feltételeket, amelyek mellett a bankok módosíthatják a lakáshitel-szerződéseket.

Az egyik legfontosabb változás, hogy ezentúl lakossági szerződés esetén "csak" a kamatot, a szerződéskötési díjat vagy a költségeket emelhetik meg egyoldalúan a bankok. Ezeket a tételeket is csak akkor változtathatják meg az ügyfél kárára, ha azt a szerződés lehetővé teszi.

Két hónappal korábban jelezni kell

A törvénymódosításban az is szerepel, hogy a banknak kell azt bizonyítania, hogy a szerződés értelmében emelhet a költségeken. "A feltételek változása esetén a költségelemek csökkentését is be kell vezetni" - olvasható a pénzügyminiszter előterjesztésében. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a kamatok esetleges csökkenésekor a pénzintézetek "lenyeljék" a különbözetet.

A módosított törvény arról is rendelkezik, hogy a változásokat legalább hatvan nappal korábban hirdetményben közzé kell tennie a banknak, valamint 40 nappal a változás előtt közvetlenül is értesíteni kell az ügyfelet például postai úton. Erre azért van szükség, hogy az ügyfelek időben tájékoztatást kapjanak a változásokról, és esetlegesen át tudjanak menni másik bankhoz. A módosított törvénybe ugyanis az is bekerült, hogy a feltételek változása esetén 60 napon belül az ügyfél jogosult a szerződés ingyenes felmondására.

Nem vezethetnek be újabb terheket

A javaslattal a parlament azt is elfogadta, hogy a bankok ezentúl nem vezethetnek be egyoldalúan új díjakat, csak azok alapján kérhetnek pénzt az ügyféltől, amit a szerződésben szabályoztak. Emellett az egyes díjak felső határa és számítási módja sem módosítható egyoldalúan az ügyfél kárára.

A pénzintézeteknek ezentúl minden egyes módosításról értesíteni kell a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletét (PSZÁF) is, melynek így a korábbinál erősebbé válik a szerepe az egyoldalú szerződésmódosítások felügyeleténél. A törvénymódosítás egyik nem titkolt célja, hogy erősítse a PSZÁF tevékenységét, hangsúlyosabbá tegye a felügyelet tevékenységét.

A korábban felvett hitelek is érintettek

A törvénymódosítás más területen is megköti a bankok kezét: szerepel benne például, hogy ezentúl senki nem kaphat a fedezet értékénél nagyobb összegű lakáshitelt. Korábban ugyanis itthon is volt példa arra, hogy akár a lakás értékénél valamivel többet is folyósítottak a bankok - ez mostantól megszűnik.

A most életbe lépő módosítások nem csak az új szerződésekre, hanem a már korábban felvett lakáshitelekre is vonatkoznak, azonban a módosításban foglaltakat nem lehet visszamenőleg érvényesíteni. Azért tehát egy bankot sem büntethetnek meg, ha eddig nem tájékoztatta megfelelően ügyfeleit a feltételek változásáról, ezentúl viszont ha ugyanígy jár el, akkor a felügyelet megbírságolhatja. (mfor)
2009.03.24.
  Hírlevél kérés