Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Balatonfüreden modern vasútállomás és buszpályaudvar fogadja az utazókat

Balatonfüreden a 21. század utazási igényeinek megfelelő, modern vasútállomás és buszpályaudvar fogadja az utazókat, a több százezer Balatonnál nyaralót és a hamarosan kezdődő 17. FINA Világbajnokság versenyzőit, szurkolóit és szervezőit.

A Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) keretében végrehajtott beruházás mintegy 1,1 milliárd forintba került, jelentős részben a MÁV saját költségvetéséből, európai uniós támogatásból, továbbá az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ forrásából valósult meg.Az átadóünnepségen Dr. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Papp László, az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója és Kazai Katalin, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója tájékoztatta az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a felújításokról.110 évvel ezelőtt kezdődött a pályaépítés, a forgalomnak 1909. július 1-jén adták át a Börgönd–Tapolca vasútvonalat, amelynek – személyszállítási szempontból – a balatonfüredi az egyik legjelentősebb vasútállomása. 1930-ban az épületet kibővítették, de a növekvő balatoni turizmus miatt 1973-ban egy nagyobb állomást is építettek.A több mint negyvenéves épületnek a rekonstrukcióját a MÁV 2013-ban kezdte el. A műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkákat a vasúti szolgáltatások modern technikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően hajtották végre. Megújult az épület homlokzata, korszerűbbé váltak az utasokat kiszolgáló és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek, valamint az információs rendszer is. Felújították az álmennyezeteket, a burkolatokat, az üvegfalakat, a világítást, az aluljárót és a peronokat is; új padokat és szemeteseket helyeztek ki.

Akadálymentessé tették az utastereket, a mosdókat, az aluljáró és a peronok között pedig három karfaliftet szereltek be, továbbá vakvezető sávokat alakítottak ki a peronra vezető lépcsők tetejéig. Az utasok az állomás területén – a kiépített wifihálózatnak köszönhetően – ingyenesen internetezhetnek, biztonságukról videokamerás térfigyelő rendszer gondoskodik.A rekonstrukció részeként a vasútállomás és a buszpályaudvar közvetlen környezete is újjászületett. A vasútállomás északi részén ötven férőhellyel rendelkező (ebből kettő akadálymentes), közvilágítással és térfigyelő kamerákkal ellátott P+R parkolót, valamint – 30 kerékpár részére – B+R parkolót alakítottak ki, a szükséges csatlakozó utakkal.

A vasútállomás Balatonfüred frekventált részén, közvetlenül a szintén felújított buszállomás mellett található, amely a helyközi és a helyi autóbuszok csatlakozását biztosítja a MÁV járataihoz. A két állomás megújulásának köszönhetően egy korszerű, intermodális jellegű csomópont jött létre.
(logsped)

2017.07.10.