Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Olcsóbb lesz az átutalás az euróövezetben

Megszűnik a különbség az országhatáron belüli és az azon átnyúló, kis összegű, euróban történő átutalások között az euróövezetben.

A tervek szerint hétfőtől indul az egységes fizetési övezet (Single Euro Payment Area, SEPA), amely megkönnyíti az euróövezetben a kis összegű átutalásokat, s megszüntet minden különbségtételt az országhatáron belüli és az azon átnyúló fizetési műveletek között - számol be az EUvonal. Így a fogyasztók készpénz nélküli eurófizetéseket bonyolíthatnak majd le az euróövezet bármely országában tartózkodó kedvezményezett javára, mindezt egyetlen bankszámláról, ugyanazon fizetési módok segítségével. Az övezet létrejöttével a teljes kis összegű euró-pénzforgalom belföldinek minősül majd, egyúttal az euróövezetben megszűnik minden különbségtétel az országhatáron belüli és az azon átnyúló fizetési műveletek között. (Nálunk a vállalkozások - nem úgy, mint a lakossági ügyfelek - előszeretettel használják az elektronikus banki szolgáltatásokat, köztük az átutalásokat.)

A rendszer bevezetésével a határon átnyúló tranzakciók időigénye a fizetési térségen belül nem lehet hosszabb, költsége pedig nem lehet magasabb, mint az országon belüli átutalásoké. A cél ezzel az, hogy a jelenlegi, euróban végzett kis összegű fizetési tranzakciókat lebonyolító szétaprózott piacokat egyetlen belföldi piaccá formálják. Az Európai Unió pénzügyminiszterei azonban nem teljesen elégedettek az előkészületekkel, mivel megítélésük szerint az európai pénzintézetek még nem készültek fel teljesen a rendszer bevezetésére.

A kis összegű euróban történő átutalások megkönnyítése csak az első - ám minden bizonnyal legfontosabb - eleme a SEPA projektnek. A végső cél, hogy a 3 év múlva már minden átutalást az egységes fizetési övezet követelményei szerint hajtsanak végre. A tervek szerint 2011-re az eurózónában már az összes átutalást ebben a formában végzik majd. (PF)
(logsped)

2008.01.28.