Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Átadták Debrecen első elektromos töltőállomását

Átadták Debrecen első elektromos gyorstöltő-állomását kedden. Az elektromos autók tulajdonosai két éven át ingyen tölthetik fel autójukat. (MTI)

Papp László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Debrecen városa elkötelezett a tiszta, közvetlen károsanyag-kibocsátással nem járó városi közlekedés iránt, ezt is tartalmazza az intelligens város programja. Első lépésként a nagyerdei mélygarázsban alakítottak ki elektromos gyorstöltő-állomást.

A városvezető elmondta, az E.ON-nal és a Nissan gépjárműforgalmazóval együttműködve alakították ki a töltőállomást. Az áramszolgáltató cég és a város közti megállapodás értelmében az elektromos autók tulajdonosai két éven át ingyen tölthetik fel autójukat a gyorstöltő állomáson.

A töltőállomást a három partner közösen, nettó 9 millió forint költséggel alakította ki.

Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos klaszter elnöke az átadón emlékeztetett arra, hogy a múlt év márciusában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen jelentették be a Jedlik Ányos-terv elindítását, amelynek keretében országos töltőállomás-rendszert alakítanak ki. A következő egy évben 150 új elektromosautó-töltőállomás jön létre Magyarországon. Elmondta azt is, hogy az előrejelzések szerint 5-6 év múlva Magyarországon az újonnan értékesített autók 10 százaléka már elektromos hajtású lesz, a 2030-as évek közepére pedig arányuk elérheti az 50 százalékot.

Jelenleg több mint 50 elektromos töltőállomás működik Magyarországon, ezek mintegy 90 százalékánál órákig tart a feltöltés, és egy állomás sem található autópálya mellett. Az ultragyorstöltő-állomásokon 20 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint érhető el.
(logsped)

2015.05.26.