Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



Április 4-től változik a vasúti menetrend

A vonatok foglaltsági adatai és menetrendszerűsége alapján az idei első menetrend-módosítás hétfőtől több vasútvonalon lép életbe.

A tapasztalatokra reagáló, idei első menetrend-módosítással hétfőtől több vasútvonalon lépnek életbe változások, melyek kedvezőbb utazási és csatlakozási lehetőségeket nyújtanak az utasoknak.


Kép: Kojnok Jenő


A Tatabánya-Oroszlány vonalon új menetrendi struktúrát alakítottak ki, külön hétköznapi és hétvégi, munkaszüneti menetrenddel. Hétköznapokon a vonatok többsége a kevésbé zsúfolt S10-es jelzésű tatabányai betétjárathoz, míg munkaszüneti napokon mindegyik vonat az S10-es Győr-Budapest-Déli pályaudvar viszonylatú személyvonatokhoz csatlakozik.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon két új vonattal bővülnek az esti elővárosi eljutási lehetőségek: az egyik vonat a Tárnok-Budapest-Déli viszonylaton Tárnokról 21:50-kor indul, és Érd-felsőn keresztül közlekedik. A másik, Z30-as jelzésű vonat a Martonvásár-Budapest-Déli viszonylaton közlekedik, és Martonvásárról 20:48-kor indul. A Budapest-Pusztaszabolcs vonalon az esti eljutás megkönnyítése érdekében új vonat közlekedik munkanapokon. Százhalombattáról indul 18:53-kor, és 19:34-kor érkezik a Déli pályaudvarra.

A Budapest-Vác-Szob vonalon a reggel eddig 6:49-kor, Vácról induló S70-es vonat április 4-től 3 perccel korábban indul. A változás hatására kiszámíthatóbbá válik a reggeli menetrend.

A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon két, korábban külön-külön közlekedő, S50-es és Z50-es viszonylatszámú vonat összevonása után új, átszállásnélküli esti eljutási lehetőséggel élhetnek az utasok a Nyugati pályaudvar és Szolnok között. A módosított Z50-es vonat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul 21:03-kor, és 22:45-kor érkezik Szolnokra. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon a Keleti pályaudvarról 14:45-kor induló vonat hétfőtől csütörtökig a nagy utasforgalomra tekintettel - a Budapestről Szolnokra való eljutás elősegítésére - Szolnokig közlekedik. A későesti hazatérést segítendő új S60-as vonat is jár, amely a Keleti pályaudvarról 0:55-kor indul, és Nagykátára 1:58-kor érkezik meg.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom-Rajka vonalon két vonat korábban közlekedik, hogy a munkahelyükre utazók elérjék a győri helyi buszjáratokat. Tatabánya-Győr viszonylatban az S10-es személyvonat 15 perccel korábban, 04:05-kor indul Tatabányáról, és Győrbe 5:02-kor érkezik. Hegyeshalom és Győr között egy személyvonat 5 perccel korábban, 04:31-kor indul.

A Győr-Celldömölk vonalon a Budapest felől és a Szombathely felé utazók kényelmesebb csatlakozásra számíthatnak. Győrből ugyanis 27 perccel később, 12:37-kor indul a celldömölki vonat. A Pápa-Csorna vonalon egy vonat 10 perccel később közlekedik, azaz Csornáról 16:35-kor indul, hogy a településen jobb legyen a csatlakozás Sopron felől Pápa irányába.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon, Karakószörcsök község jobb kiszolgálása érdekében a Szombathelyről 06:05-kor és a Budapest-Déli pályaudvarról este fél hétkor induló gyorsvonatok is megállnak az állomáson. A Gyékényes-Pécs vonalon új vonat közlekedik munkanapokon, Szigetvár és Szentlőrinc között. Szigetvárról 18:55-kor indul, és Szentlőrincre 19:13-kor érkezik.

A Budapest-Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely/Nyíregyháza vonalon a távolsági utasok igényei alapján változik egyes vonatok közlekedési rendje. A Sátoraljaújhelyről 13:48-kor induló, a Keletibe 18 órakor érkező 523-as számú gyorsvonat, továbbá a Keletiből 14 órakor induló, Sátoraljaújhelyre 18:02-kor érkező 526-os számú gyorsvonat már nemcsak pénteken, hanem vasárnap is közlekedik. A Miskolc-Tiszai pályaudvarról 16:35-kor induló, Sátoraljaújhelyre 18:12-kor érkező 5236-os számú vonat, valamint a Sátoraljaújhelyről 13:48-kor induló és Miskolc-Tiszaira 15:22-kor érkező 5235-os vonat április 4-től kezdve naponta közlekedik, péntek és vasárnap kivételével.

A MÁV-START szakemberei által Szolnokon kifejlesztett újgenerációs, IC+ vasúti kocsik két prototípusa április 4-étől, Budapest és Hamburg között az EC172 és EC173-as számú HUNGÁRIA EuroCity vonatpárban közlekedik. A modern IC+ kocsik kényelmével márciusban a WIENER WALZER EuroNight vonatokkal utazók ismerkedhettek. A MÁV-START, valamint az osztrák és a svájci vasúttársaságok szerint is kedvezők a prototípusok külföldi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok.

Március 26-tól a Zürich-Budapest-Keleti között közlekedő RJ 165-ös, illetve a Budapest-Keleti-Salzburg-München között közlekedő RJ 62-es számú vonatokon kerékpárok szállítása is lehetséges nemzetközi forgalomban. A román vasúttársaság hálózatán már korábban részlegesen módosult a Dacia vonatpár útvonala, utóbbiak Segesvár érintése nélkül, Piski-Nagyszeben útirányon át közlekednek. A változás mostantól a teljes menetrendi időszakra érvényes.
(logsped)

További információk:





2016.04.01.