Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Alsó áfakulcs 5% -ról 7% -ra emelkedhet

Kapcsolódó oldal:
  


Alsó áfakulcs ötről hét százalékra emelkedhet 2010-ben

A 2010-ben ötről hét százalékra emelkedhet az ÁFA legalsó kulcsa, amelybe a gyógyszerek és a könyvek mellett a távhő is beletartozna, amely így 18% -ról 7% -ra csökkenne.

Bajnai Gordon miniszterelnök szocialista képviselőkkel, zömmel polgármesterekkel hétfőn állapodott meg arról, hogy az augusztus 1-jétől érvényben lévő 18 százalék helyett a legalacsonyabb áfakulcsba fog tartozni a távhő 2010-től.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére nem kívánta megerősíteni, hogy hét százalék lenne az alsó áfakulcs. Azt azonban elmondta, hogy a kormányfővel folytatott egyeztetések alapján valóban a legalacsonyabb áfakulcsba kerül a távhő.

Az MTI más forrásból úgy tudja, hogy a főváros négy javaslatot is tett a 18-20 milliárd forintos áfabevétel-kiesésre. Ezek között szerepel a Robin Hood-adó bevételének egy része és a csökkenő távhőártámogatás, az áfa csökkentésével ugyanis az eddig alanyi jogon hat hónapon keresztül járó alanyi jogú támogatás megszüntethető.

Ugyancsak ellentételezésül szolgálna a lakások egyedi szabályozhatóságának növelésével járó jelentős gázenergia és a szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása, amit értékesíthetne az állam. (VG)
2009.06.16.