Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAlacsonyabb regionális tarifák még több mellékvonalon

Kapcsolódó oldal:  Alacsonyabb regionális tarifák még több mellékvonalon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február közepétől újabb 15 vasúti mellékvonalra terjeszti ki a 15 helyett már 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat - jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. január 19-én, Győrben.

2013 júniustól 15 viszonylaton 15 százalékkal olcsóbb jegyekkel és bérletekkel utazhatnak a vonatot választók. A fél éve megkezdett folyamat újabb állomáshoz érkezett: a szaktárca további 15 mellékvonalon vezeti be a regionális tarifákat 2014 február közepétől.

Az alacsonyabb díjak a

- Győr - Veszprém,
- Kaposvár - Siófok,
- Székesfehérvár - Pusztaszabolcs,
- Dunaújváros - Cece/Simontornya,
- Dombóvár - Bátaszék,
- Villány - Mohács,
- Eger - Szilvásvárad,
- Miskolc - Tiszaújváros,
- Miskolc - Tornanádaska,
- Kisújszállás - Kál-Kápolna,
- Mátészalka - Záhony,
- Nyíregyháza - Fehérgyarmat,
- Mezőhegyes - Újszeged,
- Mezőhegyes - Battonya és
- Kunszentmárton - Kiskunfélegyháza

szakaszokon is elérhetőek lesznek. Az itt közlekedő napi 4-18 járatot többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut."A második ütemmel együtt már összesen 30 viszonylaton, közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás" - emelte ki az államtitkár. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

Az intézkedés utasvonzó hatásának növelése érdekében február közepétől a regionális tarifa már 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. Így például a Győr-Veszprém közötti 80 kilométeren a teljes árú menetjegyet váltó utasok alkalmanként 370, a bérletesek havonta 1420 forintot takaríthatnak meg. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak.(logsped)

2014.01.19.