Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAkadálymentesítés

Kapcsolódó oldal:  Akadálymentesíti vonatait a vasút

A mozgáskorlátozottak vasúti közlekedését segítő emelő-szerkezettel szerelnek fel nyár közepéig 26 személyvagont, amelyek a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, valamint a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon teremtik meg a mozgáskorlátozottak, kerekesszéket használók vasúti utazásának feltételeit.

Az "Esélyegyenlőség a vasúton" elnevezésű program keretében a beruházást - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával - a MÁV ZRt. valósítja meg. A program segítségével idén 26 emelő-szerkezetet szerelnek fel.2006-ban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 92,5 millió forint állami támogatást adott a vasúti kocsik lifttel történő felszerelésére, ebből az összegből 6 pár liftet szereltek fel. 2007-ben 105 millió forintnyi támogatásból hét pár liftet építettek be.

A költségvetés 2008-ban 410 millió forinttal járult hozzá a vasúti akadálymentes közlekedés fejlesztéséhez. Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy a programban előirányzott további 26 pár lift beszerzése és felszerelése is megtörténjék. A vasúttársaság június 30-ig adja át a szerkezeteket, amelyek jelentős mértékben emelik a kerekesszéket használók utazási kényelmét. Így nyár közepéig - a korábbi beruházás eredményeként - 39 személyvagonban lesz emelő-szerkezet.

A MÁV ZRt. nagy hangsúlyt fektet az esélyegyenlőség megvalósulására. Ezért, a szolgáltatási stratégia kialakításánál figyelembe veszi az UIC (Nemzetközi Vasutas Egylet), valamint az Európai Unió ajánlásait, és kiemelten kezeli a vasútra vonatkozó akadálymentesítési ajánlásokat.
(logsped)

2008.01.15.