LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép
   Blog
      LogSped Blog

Agrárbiztosítás

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:   Biztosítás   

Kötelező lehet az agrárbiztosítás

A teljes agrárkár kifizetéséről továbbra sem lehet szó, viszont a rövidesen a parlament elé kerülő agrárbiztosítási törvénytervezet szerint 2009-től kiszámítható, rendezett lehet az elemi károk enyhítésének rendszere.

A piaci szereplőknek a tagság kötelező, míg az őstermelők maguk dönthetnek a csatlakozásról.

A jövőben, aki nem köt - az állami alappal - "biztosítási szerződést", csak a "de minimis" szabályok szerint, erősen korlátozottan számíthat segítségre, ha fagy, áradás vagy éppen az aszály pusztítja a termését. A rövidesen a parlament elé kerülő törvénytervezet szerint a közeljövőben átalakul a kárenyhítés teljes rendszere - tudta meg a Népszabadság.

Az uniós szabályozás szerint egy-egy tagállamban a központi kárenyhítés csak akkor működhet, ha ennek finanszírozásában maguk a termelők is részt vesznek. Az elmúlt két évben azonban kiderült, hogy a termelők döntő többsége önként nem hajlandó belépni a kárenyhítési rendszerbe, és részt vállalni a kárenyhítési források biztosításában.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint, ha a kötelező tagságról is szóló törvényt a parlament elfogadja, akkor az árutermelő mezőgazdasági vállalkozások jelentős része a földterület 50-60 százalékával csatlakozik majd a rendszerhez, és az így évente keletkező mintegy 2,5 milliárd forint termelői befizetés az ugyanilyen összegű állami forráskiegészítéssel együtt megfelelő fedezetet nyújt a 4-5 évenként jelentkező természeti csapások hatásainak elfogadható kezelésére.

A tervezet szerint a legalább egy hektár szántóval, illetve 0,3 hektár szőlő- és gyümölcsültetvénnyel rendelkező termelő kötelező jelleggel kapcsolódna az agrárkár-enyhítési rendszerhez úgy, hogy részt vállal a kárenyhítés pénzügyi forrásainak megteremtésében. Ezzel a kárenyhítés a termelők számára "alanyi joggá" válna, így nem volna szükség szerződéskötésre sem, ami jelentősen egyszerűsítené az adminisztrációt. Az elképzelés szerint csak a tipikusan árutermelői kör (gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók) számára lesz kötelező a csatlakozás.

Az őstermelők saját döntésüktől függően csatlakozhatnának a rendszerhez. A jelenlegi törvényben előírt hozzájárulás csökkenne: szántó esetében hektáronként ezer forintról 800 forintra, míg a szőlő- és gyümölcsültetvény esetében háromezerről kétezer forintra.

Az alap az aszály-, fagy- és belvízkárokkal összefüggő természeti csapásokat kezelné, a támogatásból csak a kis- és közepes vállalkozások (és az őstermelők) részesülhetnek. A kárenyhítési igényt csak 30 százaléknál nagyobb hozamérték-csökkenés esetén lehetne benyújtani. A kárenyhítés mértékét a jogos igények mennyisége és a rendelkezésre álló forrás határozná meg, de nem lehetne több 80 százaléknál. (nol)
2008.09.26.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped