Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A 2015 évi vasúti menetrend

A 2014-2015. évi menetrend 2014. december 14-től lép életbe. Az elővárosi-, a távolsági- és a nemzetközi forgalomban eljutási idő csökkenések, közvetlen összeköttetések és sűrített vonatközlekedés jelentik a következő időszak fő előrelépéseit.

Tárnok és Kőbánya-Kispest között új viszonylat S 36-os jelzéssel

A Tárnok-Kelenföld-Kőbánya-Kispest útvonalon S36-os jelzéssel új járat indul, korszerű motorvonatokkal. A G43-as viszonylattal közösen Kelenföld és Kőbánya-Kispest között félóránként követik egymást a vonatok. A sűrűbb járatok által javul a csatlakozás Kelet és Nyugat-Magyarország között. Bécs, Sopron vagy Szombathely irányából Kelenföldön Kőbánya-Kispest felé 14 percet, Szeged irányából Kőbánya-Kispesten a Kelenföld irányú csatlakozásra mindössze 6 percet kell az utasoknak várakozni.

Debrecen valamint Kecskemét és Cegléd felől közvetlen vonat Bécsbe

Debrecenből 5:26-kor Hortobágy EuroCity vonat indul Bécsbe, mely a budapesti állomások közül Ferihegyen, Kőbánya-Kispesten és Kelenföldön áll meg. Amellett, hogy ezzel a vonattal Debrecenből egészen Bécsig eljuthatunk, a fővárosba és a nyugati országrészbe is új közvetlen eljutási lehetőséget biztosít a reggeli órákban. A vonatban étkezőkocsi szolgáltatás is várja az utazókat.

A Belgrádból Kecskemét és Cegléd érintésével Bécsig közlekedő Avala EuroCity-vonattal a dél-keleti országrészből biztosítanak közvetlen eljutást az osztrák fővárosba. Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bővül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetőség. A Debrecen-Bécs illetve Kecskemét-Bécs között utazók számára új, kedvezményes árú jegyeket kínálnak.

Csökken a vonatok menetideje Budapest és Baja között

A pálya korszerűsítése révén Budapestről Bajára fél órával hamarabb, Kelenföld és Baja között két és fél órás menetidővel utazhatnak azok, akik Expressz vonatainkat választják. A Sugovica Expressz Bajáról Budapestre vasárnaponként 16:07-kor, Budapest-Keletiből Bajára pénteki napokon 15:05-kor indul. A Gemenc Expresszel Bajáról Budapestre 5:58-kor, Bajára pedig 17:05-kor utazhatunk. A járatokban klímás, alacsonypadlós Desiro motorvonatok közlekednek.

Sárbogárdról Szekszárdon át Bajára és vissza 6 InterRégió vonat közlekedik, melyek a reggeli és a délutáni órákban kétóránként követik egymást. Menetidejük egységesen egy és háromnegyed óra. A járatokban klimatizált vonatok közlekednek.

Gyakoribb eljutási lehetőség Sárbogárd és Székesfehérvár között

A Sárbogárd - Székesfehérvár vasútvonalon napi kettő helyett, napi négy vonat indul irányonként, melynek köszönhetően a Pécs és Budapest között közlekedő InterCity vonatokra bővülnek az átszállási lehetőségek. A fejlesztés elsősorban a Pécsett tanuló diákok számára jelent kedvező változást.

Hosszú lépés és Hétmérföldes - gyorsabb sebesvonatok Sátoraljaújhelyről és Zajtáról

A Hosszú lépés sebesvonattal Sátoraljaújhelyről 3 óra 45 perc alatt Budapestre érhetnek, így 25 perccel csökken az utazási idő a korábbi évekhez képest. A vonat Sátoraljaújhelyre pénteken 14:55-kor, Budapestre vasárnap 15:20-kor indul.

A Hétmérföldes sebesvonattal, mely Zajta és Budapest között vasárnap közlekedik javul Debrecen vasárnapi kiszolgálása, a vonat Debrecentől Budapestig nem áll meg. A menetidő 20 perccel rövidül.

Szeged és Budapest között több InterCity vonat közlekedik Tovább bővül az InterCity szolgáltatás Szeged és Budapest között. December 14-től napi 16 pár közlekedik a két nagyváros között, ami országos szinten az egyik legsűrűbb IC közlekedést jelenti.

Az Arrabona IC meghosszabbított útvonalon Hegyeshalomig közlekedik

A Budapestről 20:10-kor induló InterCity vonat 22:06-kor érkezik Hegyeshalomba. Visszaútban 5:56-kor indul, így biztosítva, hogy az utasok már 8 óra előtt Budapestre érkezhessenek. Ennek köszönhetően Mosonmagyaróvár fővárosi kapcsolata is javul. FLIRT motorvonatok Budapest és Dombóvár között

Újdonság a Dombóvárra utazók számára, hogy december 14-től alacsonypadló, klímás FLIRT motorvonatokkal utazhatnak. A nemzetközi utazások kedvelői több újdonsággal találkozhatnak menetrendváltástól: Prágába egész nap két óránként indulnak vonatok, a Zürich és Budapest között közlekedő Wiener Walzer éjszakai vonat menetideje 50 perccel csökken.

Prágába egész nap kétóránként indulnak vonatok

Új vonatpár közlekedik Prágán át Hamburgba. A Porta Bohemica EuroCity Budapestről reggel 7:25-kor indul, visszaútban Prágában 13:25-kor lehet rá felszállni. Az új járattal együtt már egész nap kétóránkénti eljutási lehetőséget biztosítják a két főváros között. Prága SparDay ajánlattal már 19 eurótól elérhető

Zürichbe közel egy órával gyorsabban

A Budapestről Zürichbe 21 órakor induló Wiener Walzer EuroNight menetideje 50 perccel rövidül. Zürich az éjszakai vonatra szóló SparNight ajánlattal ülőhelyes kocsiban már 39 eurótól, fekvőkocsiban pedig már 59 eurótól elérhető.

Közvetlen vonat Budapest és Ljubljana között

A Citadella EuroCity újra Ljubljanáig közlekedik. A vonat étkezőkocsi is továbbít, a kerékpár-szállítási lehetőséget egész évben biztosítjuk. Budapestről Ljubljanába 13:35-kor Ljubljanából visszafelé 10:25-kor indul. A szlovén főváros SparSchiene ajánlattal 19 eurótól elérhető.

Horgos-Szeged között 2 új vonatpár

Szeged - Horgos között két új vonatpár közlekedik a magyarországi oktatási intézményekben tanuló diákok utazásának elősegítésére (egyik hétköznap reggel, a másik pedig vasárnapi közlekedési rend szerint).

Kirándulójegyek Debrecenből Erdélybe

Új kirándulójegyeket vezetünk be Erdélybe. A 4 napos érvényességű jegyek Debrecen és Nagyvárad között helybiztosítás nélkül oda-vissza utazásra 14 eurós, Debrecen Kolozsvár között 29 eurós áron elérhetőek.

Latorca IC Kijevbe

Az új IC (33-34 sz. vonatpár) Budapest-Nyugati pályaudvarról Kijevbe 7 óra 23 perckor Kijevből Budapestre 20 óra 45 perckor indul.

Menetrendváltástól a Tisza IC nem közlekedik,

Moszkvába Pozsony, Minszk útirányon át lehet közvetlenül eljutni hetente egyszer (csütörtöki napokon).

Budapest - Szófia közvetlen összeköttetés

A Serdika vonatpárral biztosítunk közvetlen összeköttetést Budapest és Szófia között. A vonat Budapestről 19:10-kor, Szófiából vissza 11:55-kor indul.

Egyszerű és átlátható tájékoztatást nyújt a viszonylatszámozás

Megkönnyíti a vonalhálózat átláthatóságát, ezáltal pedig az utasok tájékozódását a budapesti agglomerációs vonalak viszonylatszámozásának kiterjesztése. Az új vasúti menetrendben már egy legfeljebb négy karakterből álló betű- és számsor mutatja, hogy az adott vonat merre közlekedik és milyen megállási renddel közlekedik. A betűk a vonatnemre utalnak, azaz például S jelzi a személyvonatot, G a gyorsított személyvonatot, míg a zónázók a Z megjelölést kapták. A számok pedig az útvonalat azonosítják, hasonlóan a városi közlekedésben megszokott viszonylatokhoz. Ezek a számok esetenként eltérnek a korábbi vasútvonal számoktól, hiszen a budapesti átlós járatok több vasútvonalat is érintenek.
(logsped)

További információk:2014.11.18.